Lech Kaczynski je veljal za trdnega zaveznika ZDA in kritika liberalnega gospodarstva. Študiral je na pravni fakulteti na univerzi v Varšavi. Foto: Reuters
Lech Kaczynski je veljal za trdnega zaveznika ZDA in kritika liberalnega gospodarstva. Študiral je na pravni fakulteti na univerzi v Varšavi. Foto: Reuters
Jaroslaw in Lech Kaczynski
Brata Kaczynski sta ob prihodu na oblast obljubila, da bosta izvedla 'moralno revolucijo' proti komunistom in razkrinkala vse, ki so sodelovali s komunisti. Foto: EPA

Kaczynski je bil rojen v Varšavi leta 1949. Skozi svojo politično kariero se je zaradi neomajnih konservativnih stališč pogosto zapletel v nesoglasja z javnostjo in mednarodno skupnostjo. Kot župan prestolnice Varšava je tako dvakrat prepovedal gejevske parade ponosa in odkrito podprl ponovno uvedbo smrtne kazni v državi.

Za poljskega predsednika je bil kot član Stranke za zakon in pravičnost izvoljen leta 2005, med kampanjo pa je rad poudaril, da Poljaki potrebujejo predsednika, ki se bo jasno in glasno postavil za njihove interese. Trdil je, da postkomunistična Poljska, ki jo je večkrat označil za "Tretjo republiko", nujno potrebuje radikalno spremembo v "Četrto repubilko", ki bo temeljila na socialni pravičnosti in močni državi.

Leta 2005 Poljska dobila vladavino dvojčkov
Stranko za zakon in pravičnost, ki je zagovarjala tradicionalne vrednoste Rimskokatoliške cerkve, je z bratom dvojčkom Jaroslawom ustanovil leta 2001. Z Jaroslawom sta sicer postala znana že pri 12 letih, ko sta zaigrala v filmu "Dva fanta, ki sta ukradla luno". Konec 70. letih je Lech sledil Jaroslawu in se pridružil protivladnemu gibanju, leta 1980 pa je med protesti sindikata Solidarnost v ladjedelnici v Gdansku opravljal nalogo svetovalca stavkovnega odbora.

V začetku 90. let se je naveza bratov Kaczynski nekoliko oddaljila od pohoda proti oblasti, saj sta se zapletla v spor z vodjo Solidarnosti in nekdanjim poljskim predsednikom Lechom Waleso. Leta 2005 pa sta se skozi glavna vrata zavihtela na oblast in v svojih rokah združila obe najpomembnejši funkciji v državi, saj je Lech postal predsednik, Jaroslaw pa premier. A vladavina bratov Kaczynski ni trajala dolgo, saj je leta 2007 na premierski stolček prišel Donald Tusk, ki je moral pred tem Kaczynskemu priznati poraz na predsedniških volitvah.

Komorowski prevzel njegove dolžnosti
Kaczynski je že napovedal, da bi se jeseni na predsedniških volitvah potegoval za nov mandat, njegov glavni tekmec pa naj bi bil predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski iz Tuskove vladajoče stranke Civilne platforme. Po smrti Kaczynskega ustava nalaga, da bo njegove začasne dolžnosti prevzel prav Komorowski.

Po poljski ustavi ima sicer predsednik manjša pooblastila kot premier, veliko vlogo pa ima predvsem v zunanji politiki.

Kaczynski je bil star 60 let. Z ženo Mario, ki je bila ekonomistka, sta imela hčer in dve vnukinji.