Med žrtvami malarije so večinoma otroci do petega leta starosti. Foto: EPA
Med žrtvami malarije so večinoma otroci do petega leta starosti. Foto: EPA
Prvi svetovni dan malarije

Ban Ki Mun je svet pozval, da afriškim državam pomaga pri njihovih naporih za zajezitev bolezni, ki po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na leto v povprečju zahteva 1,3 milijona žrtev, od tega kar 90 odstotkov v Afriki.

Čeprav so nekatere afriške države dosegle opazen napredek v boju proti malariji, pa se po drugi strani najbolj ogrožene države oddaljujejo od zastavljenih ciljev, da bi do leta 2010 imele učinkovite načine za boj proti bolezni.

"Imamo sredstva in znanje, vendar imamo manj kot tisoč dni do konca leta 2010," je dejal Ban, ki hoče, da imajo vse afriške države dovolj mrež proti komarjem ter kakovostne insekticide skupaj z bolnišnicami za zdravljenje malarije.

Ob prvem dnevu boja proti malariji je Ameriški nacionalni zdravstveni inštitut opozoril na presenetljivo odpornost bolezni zaradi pojava parazitov, ki so odporni na zdravila in komarjev, ki so odporni na insekticide. V začetku meseca je WHO opozoril tudi na vpliv podnebnih sprememb, ki lahko samo še poglobijo težave v zdravstvu revnih držav.

G. V.

Prvi svetovni dan malarije