Jennifer Crumbley je skušala krivdo prevaliti na moža. Foto: Reuters
Jennifer Crumbley je skušala krivdo prevaliti na moža. Foto: Reuters

Do zdaj nihče od staršev v ZDA še ni bil obsojen uboja zaradi strelskih pokolov njihovih otrok.

Tožilstvo je Crumbleyjevo obtožilo, da je ravnala malomarno, ko je pustila svojemu sinu, da ima v lasti pištolo, pri tem pa je ignorirala opozorilne znake. Njenemu možu Jamesu bodo v ločenem sojenju marca sodili zaradi istih obtožb. Staršema bi morali sprva soditi skupaj, a sta novembra podala vlogo za ločeni sojenji. Oba sta se izrekla za nedolžna.

Njun 17-letni sin prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora štirih sošolcev na oxfordski srednji šoli v Michiganu 30. novembra 2021. V strelskem pokolu je bilo ranjenih še sedem ljudi.

Sodnik je v nagovoru porotnikom dejal, da je "to verjetno njihova najtežja odločitev". Crumbley, ki je bila obtožena štirih nenaklepnih ubojev, za kar je zagroženo po 15 let zapora za vsakega, je razsodbo sprejela apatično, poroča BBC.

Nekateri svojci umorjenih otrok so razsodbo sprejeli z olajšanjem. "Ljudstvo je spregovorilo!" je dejal Buck Myre, oče 16-letne žrtve Tata Myra. "Lahko se strinjate ali ne strinjate z ljudmi, ampak tako naj bi sistem deloval."

Vprašanje v središču sodnega procesa je bilo, ali bi mama lahko predvidela in preprečila smrtonosni zločin. Crumbley in njen mož James sta pištolo, s katero je izvedel smrtonosni pokol, kupila le nekaj dni pred streljanjem.

Policija je podala ovadbo proti njima le nekaj dni po streljanju in ju aretirala, v zaporu brez možnosti plačila varščine pa sta že dve leti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ignorirala opozorilne znake

Tožilstvo je na sojenju Crumbleyjevi podalo dokaze, da je Ethan Crumbley tožil zaradi halucinacij in je želel poiskati psihološko pomoč, ki pa mu je starša nista poiskala.

Crumbley je v svojo obrambo dejala, da ni mislila, da ima njen sin res psihološke težave, pri tem pa skušala krivdo prevaliti na moža, ki je sinu kupil pištolo kot zgodnje božično darilo, naslednji dan pa ga je odpeljala na strelišče.

Na dan streljanja sta starša odkorakala s šolskega sestanka glede skrb vzbujajoče risbe njunega takrat 15-letnega sina in ga nista hotela odpeljati domov. Šolski predstavniki so ga za tem poslali nazaj v razred, pri tem pa niso pregledali njegovega nahrbtnika, v katerem je imel pištolo. Le nekaj ur pozneje je ubil Hano St Juliano (14), Tata Myra (16), Madisyn Baldwin (17) in Justina Shillinga (17).

V zaključnih besedah je tožilka Karen McDonald dejala, da Crumbley ni ravnala z ustrezno pozornostjo, ki bi lahko preprečila tragičen napad. "Lahko bi zaklenila strelivo. Lahko bi zaklenila pištolo. Šoli bi lahko povedala, da so mu pravkar podarili pištolo, da je sin imel krizo in potrebuje pomoč," je ocenila.

Odvetnica Shannon Smith pa je trdila, da mati ne more biti odgovorna za dejanja svojega sina. "Tega nihče ni mogel pričakovati. Ali je res lahko vsak starš odgovoren za vse, kar naredijo njegovi otroci? Ta primer je zelo nevaren za starše," je dejala.

Strokovnjaki so primer Crumbleyjevih označili za precedenčen in menijo, da bi lahko privedel do še več ovadb proti staršem mladoletnih množičnih strelcev. Stephen J Morse, profesor prava in psihiatrije na univerzi v Pensilvaniji, je dejal, da se z razsodbo ne strinja, češ ker se je Ethan Crumbley izrekel za krivega, je edini odgovorni za streljanje. "Razumem, da ni bila morda najboljša mama na svetu, a to ni zločin," je dejal.

Morse meni, da bi razsodba lahko postavila slab precedens, sodišča pa privedla do tega, da v podobnih situacijah iščejo "grešne kozle". Spet drugi pravijo, da je bil ta primer tako nenavaden, da ni velike verjetnosti, da bi imel širše posledice.

V ZDA zaradi strelskega pohoda obsodili mamo storilca