Na fronti je pritisnil mraz, ki ovira napredovanje eni in drugi strani. Foto: Reuters
Na fronti je pritisnil mraz, ki ovira napredovanje eni in drugi strani. Foto: Reuters

Na večini delov zasnežene fronte so ukrajinske sile po lanski neuspešni ofenzivi zavzele obrambne položaje, medtem ko so ruske sile prevzele pobudo na bojišču in skušajo z nenehnimi napadi prebiti ukrajinske linije.

"Zaradi vremena smo zdaj prešli na obrambne akcije. Sovražnik ves čas poskuša izvajati ofenzivne akcije," je povedal pripadnik 92. ukrajinske jurišne brigade, ki se osredotoča na napade na rusko topništvo, tanke in pehoto.

Generalštab ukrajinske vojske je v dnevnem poročilu navedel 98 spopadov v 24 urah, kar je dvakrat več kot konec prejšnjega tedna. Ukrajinske sile po lastnih navedbah še naprej držijo obrambno linijo in povzročajo znatne izgube ruski vojski na fronti okoli Limana, Bahmuta in Avdijivke.

Ukrajina si močno prizadeva, da bi ji Zahod znova začel pošiljati vojaško pomoč, potem ko so jo v ZDA onemogočili republikanci v kongresu, v Evropski uniji pa jo je zavrla Madžarska. Kijev vseeno upa, da se bodo nesoglasja na Zahodu umirila in bo Ukrajina znova začela dobivati pomoč, od katere je odvisno njeno bojevanje proti Rusiji.

Ukrajinskim silam močno primanjkuje topovskih granat. Foto: Reuters
Ukrajinskim silam močno primanjkuje topovskih granat. Foto: Reuters

"Tuje orožje ni bilo zasnovano za delovanje v takih vremenskih razmerah," je pojasnil ukrajinski vojak Mihajlo in povedal, da so vozila obtičala na razmočenem terenu. Drugi vojak je dodal, da se ukrajinskim silam ne bo uspelo premakniti naprej, če ne bodo prejele več streliva in vojakov.

"Da bi napredovali in premaknili fronto, potrebujemo strelivo, potrebujemo več človeške moči, potrebujemo orožje. Če sovražnik spozna, da nimamo sredstev, lahko zlahka pritisne na nas," je dejal ukrajinski vojak, ki je prepričan, da je ukrajinska vojska lahko uspešna, če ji bodo druge države zagotovile strelivo in orožje.

Po njegovih besedah njihovi enoti močno primanjkuje streliva in je minilo že nekaj časa, odkar so v enem dnevu izstrelili 20 topovskih granat.

Moskva: Napadli smo tuje plačance

Ruske sile so ponoči izvedle nove napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na ukrajinski pokrajini Harkov in Odesa, v katerih je bilo ranjenih 20 ljudi, so sporočile oblasti v Kijevu.

"Sovražnik je ukrajinsko ozemlje napadel z 20 brezpilotnimi letalniki tipa šahed-136/131 in dvema raketama s-300," so sporočile ukrajinske letalske sile in dodale, da je zračna obramba sestrelila 19 ruskih letalnikov.

Posledice napada v Harkovu. Foto: Reuters
Posledice napada v Harkovu. Foto: Reuters

V ruskih napadih na mesto Harkov je bilo ponoči poškodovanih več stanovanjskih stavb, ranjenih pa je bilo najmanj 17 ljudi, je dejal guverner pokrajine Oleg Sinegubov. Po njegovih ocenah sta mesto zadeli dve ruski raketi s-300. Zaradi stopnjevanja ruskih napadov na pokrajino Harkov pa so ukrajinske oblasti okoli 3000 prebivalcev v več deset vaseh v bližini fronte pozvale k evakuaciji.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile v natančnem napadu zadele stavbo v Harkovu, kjer so bili nastanjeni "tuji borci", in jih ubile več kot 60. Po navedbah Moskve so bili med tujimi borci večinoma francoski plačanci.

Ponoči je bila tarča napadov tudi Odesa, kjer so bili po navedbah guvernerja Olega Kiperja ranjeni trije civilisti. Iz poškodovanih stavb v mestu pa so reševalci evakuirali okoli 130 civilistov.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je njihova zračna obramba nad pokrajino Belgorod sestrelila sedem ukrajinskih raket in štiri letalnike. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da napadi niso zahtevali žrtev ali povzročili večje škode.