Estemirova je bila najverjetneje umorjena zaradi svojega dela. Foto: Reuters
Estemirova je bila najverjetneje umorjena zaradi svojega dela. Foto: Reuters
Medvedjev je takoj ukazal preiskavo o umoru, a praksa iz podobnih primerov (Politkovska) kaže, da je malo pričakovati, da bodo morilce našli. Foto: EPA
Medvedjev in Merklova obsodila umor

Takoj je ukazal preiskavo o umoru 50-letne aktivistke, ki je nazadnje preiskovala domnevne zlorabe čečenskih milic, ki jih podpira vlada. Estemirovo so ugrabili, ko je odhajala iz svojega doma v Grozni, in jo strpali v kombi, nekaj ur zatem pa so njeno ustreljeno truplo našli v sosednji Ingušiji.

Estemirova je pred umorom zbirala podatke za rusko organizacijo za človekove pravice Memorial, osredotočila pa se je na preiskovanje požigov hiš, ki so jih izvedli vladno podprte milice.

Obsodbe prihajajo z vseh strani
Umor je ostro obsodil tudi promoskovski čečenski predsednik Ramzan Kadirov, ki je dejal, da morilci ne zaslužijo nikakršne podpore in da morajo biti kaznovani kot najbolj kruti kriminalci. Tudi Bela hiša ije v odzivu zapisala, da so ZDA globoko zakrbljene in užaloščene zaradi brutalnega umora. "Takšen gnusen zločin pošilja znak ruski civilni družbi in mednarodni skupnosti in ponazarja tragično zmanjšanje varnosti in vladavine prave na severnem Kavkazu, ki smo mu priča v zadnjih mesecih." Kritikam se je pridružilo tudi švedsko predsedstvo EU-ju.

Na umor se je odzvala tudi organizacija Human Right Watch, ki je dejala, da se je Estemirova v zadnjem času ukvarjala z "izjemno občutljivimi" primeri zlorab človekovih pravic v Čečeniji. "Niti najmanjšega dvoma ni, da je bila cilj napada zaradi svojega dela," je dejala Tanja Lokšina, aktivistka HRW-a v Moskvi. V svoji karieri se je spoštovana aktivistka ukvarjala s stotinami primerov ugrabitev, mučenja in zunajsodnih pomorov, ki naj bi jih zagrešile ruske enote ali čečenske milice.

Estemirova je v svojem prizadevanju za spoštovanje človekovih pravic sodelovala tudi z Ano Politkovsko in Stanislavom Merkelovom, še dvema aktivistoma, ki sta svoje delovanje plačala z življenjem. Leta 2007 je Estemirova za svoje delo prejela nagrado Ane Politkovske in tudi nagradi švedskega in Evropskega parlamenta.

Nerešen umor Politkovske
Politkovsko so ustrelili pred njenim stanovanjem leta 2006, kljub dolgotrajni preiskavi pa njenih morilcev niso našli. Politkovsko so neznani napadalci ubili oktobra leta 2006, vpletenosti v umor pa so bili obtoženi dva čečenska brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov ter član ruske kriminalne policije, medtem ko je bil zaradi zlorabe pooblastil obtožen tudi nekdanji častnik ruske tajne službe FSB. Novinarko, ki je kritično pisala o Kremlju in zlorabah ruskih vojakov v Čečeniji, naj bi pred njenim stanovanjem v ruski prestolnici ustrelil tretji brat Rustam Mahmudov, ki je še vedno na begu. Lani poleti so preiskovalci dejali, da bi se lahko skrival nekje v zahodni Evropi. Februarja letos je moskovsko sodišče četverico oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov.

Medvedjev in Merklova obsodila umor