Odkar je nastopil predsedniški položaj pred letom in pol je Medvedjev večkrat kritiziral ruski gospodarski in politični sistem. Foto: Reuters
Odkar je nastopil predsedniški položaj pred letom in pol je Medvedjev večkrat kritiziral ruski gospodarski in politični sistem. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Za razliko od Medvedjeva je bil Putin deležen bučnega aplavza. Foto: Reuters

V svoji najostrejši kritiki na račun najmočnejše ruske politične stranke je Medvedjev med 10-minutnim nagovorom okoli 600 delegatov stranke na njenem letnem kongresu povedal, da nekatere regionalne veje stranke volivcem niso dovolile, da bi na nedavnih lokalnih volitvah izrazili svoje mnenje.

"Demokracija obstaja za državljane"
"Stranka se mora osvoboditi spletkarjev in opustiti take slabe politčne navade. Volitve, ki morajo odražati voljo ljudstva v svobodnem tekmovanju med idejami in programi, se včasih sprevržejo v vse kaj drugega, če se demokratični postopki zamenjajo z administrativnimi," je dejal med uvodnim nagovorom.

"Enotna Rusija ne more biti nosilka pozitivnega družbenega razvoja, če se ne bo spremenila tudi sama. Mora se modernizirati, če se ne želi postarati in zaostati za življenjem in za svojimi volivci," je poudaril ruski predsednik. "Moramo se naučiti zmagati - vsi med nami - na svobodnih volitvah", je dodal in zaključil, da "demokracija ne obstaja za stranke, vladajoče ali opozicijske, temveč za državljane". Sledil je vljudnostni aplavz.

Policija pridržala 13 protestnikov
Pred zgradbo v Sankt Peterburgu, kjer je potekal kongres, je policija pridržala 13 članov prepovedanega opozicijskega gibanja Nacionalni boljševiki, ki so hoteli Medvedjeva naprostiti, naj razpusti vlado premierja Vladimirja Putina.

Številne kritike za oktobrske volitve
Enotna Rusija, tesna zaveznica Putina, Medvedjevega mentorja in predhodnika v Kremlju, je na oktobrskih lokalnih volitvah v večini Rusije premočno porazila opozicijske stranke. Kritiki so poročali o večkratnih glasovanjih, sumljivem štetju glasovnic, obstrukciji opozicijskih kandiatov in drugih nepravilnostih. Stranka je obtožbe zavrnila kot neresnične, Medvedjev pa je zmagovalki čestital.

Putin o poti iz gospodarske krize
Takoj za Medvedjevom se je na govorniški oder povzpel Putin. Delegatom je v več kot uro dolgem govoru razložil, kako se mora Rusija izkopati iz gospodarske krize in povečati gospodarsko rast. Podprl je poziv Medvedjeva v nagovoru narodu k nujni modernizaciji ruskega gospodarstva. Ruski predsednik je prejšnji teden poudaril, da se mora Rusija, če želi preživeti, osvoboditi odvisnosti od izvoza surovin in zgraditi novo visokotehnološko gospodarstvo.

"Kriza je v vsej svoji globini pokazala, kakšno ceno lahko plača država, ki zavrača inovacije, temelji na šibki storilnosti, nebrzdano troši naravne vire in deluje s pomočjo počasne in okorele birokracije," je na kongresu dejal Putin.