Mehiška naftna polja v Mehiškem zalivu bodo lahko izkoriščala tudi tuja naftna podjetja. Foto: EPA
Mehiška naftna polja v Mehiškem zalivu bodo lahko izkoriščala tudi tuja naftna podjetja. Foto: EPA
Pena Nieto
Mehiškemu predsedniku je z reformo uspel veliki met. Foto: EPA

Dolgo pričakovana reforma energetskega sektorja je bila ena glavnih obljub in prednostnih nalog predsednika Niete. Zastareli sektorji proizvodnje nafte, plina in elektrike lahko zdaj pričakujejo milijarde dolarjev novih investicij v infrastrukturo in nove obrate.

Nieta pričakuje, da bo s tem korakom znova zagnal zakrnelo proizvodnjo nafte, potem ko je ta padla s 3,6 milijona sodčkov na dan v letu 2004 na sedanjih samo 2,5 milijona sodčkov.

"Konkurenčnejša in uspešnejša Mehika. Postavili so temelje novega obdobja razvoja in blaginje za mehiške družine," je predsednik sporočil prek Twitterja prejšnji teden, ko je mehiški kongres potrdil zakon.

Tujci že čakajo
Z reformo se končuje obdobje monopola dveh državnih velikanov - naftne družbe Pemex in elektropodjetja CFE. Po novem bo moral Pemex v iskanju poslov sodelovati s tujimi naftnimi družbam, kot sta med drugim BP in Exxon Mobil, ki sta že nekaj časa na preži za vstop v mehiško naftno industrijo.

Nove pogodbe, iskanje, izkoriščanje in predelava nafte se pričakujejo na začetku prihodnjega leta. Pemex bo s tem izgubil monopol, ki ga je imel od nacionalizacije naftnega sektorja leta 1938.

Poskusi liberalizacije mehiškega gospodarstva in razbitja naftnega monopola segajo že v 80. leta prejšnjega stoletja, a so bili do zdaj vselej neuspešni zaradi velikih nasprotovanj. Julija so z novo zakonodajo že razbili telekomunikacijski imperij Carlosa Slima, najbogatejšega človeka na svetu.

Mehika ima 15. največje gospodarstvo na svetu in je deveta največja proizvajalka nafte.