Merklova je nastopila pred okoli 10.000 ljudmi. Foto: Reuters
Merklova je nastopila pred okoli 10.000 ljudmi. Foto: Reuters
Udeleženci shoda
Med julijskim izraelskim bombardiranjem Gaze je nemška judovska skupnost obsodila 'izbruh zlobnega in nasilnega sovraštva proti Judom' na shodih v podporo Palestincem. Foto: EPA

Iz Nemčije v zadnjem času, po napadih Izraela v Gazi, pogosto poročajo o napadih na Jude in splošni nastrojenosti proti Izraelu. Pred Brandenburškimi vrati se je tako zbralo več tisoč ljudi, ki so se želeli spomniti tudi 75. obletnice začetka druge svetovne vojne, v kateri je umrlo šest milijonov Judov. Shod so poimenovali "Dvignite se: Sovraštvo do Judov - Nikoli več!", trenutno pa v Berlinu poteka tudi Svetovni judovski kongres.

Nemška kanclerka je dejala, da bo "naredila vse, kar lahko, da antisemitizem ne bo dobil nikakršne priložnosti", a hkrati posvarila, da Nemčijo čaka še veliko dela, če se želi uspešno boriti proti vzponu antisemitizma.

"Vsi, ki napadajo Jude, napadajo celotno Nemčijo. Vsak, ki udari nekoga, ki nosi kipo (judovsko kapico), udari vse nas. Vsak, ki uniči judovski grob, sramoti našo kulturo. Vsak, ki napade sinagogo, napada temelje naše svobodne družbe. Tem ljudem se zaradi njihovega rodu ali podpore Izraelu grozi in se jih zlorablja, kar je nezaslišan škandal, ki ga ne bomo sprejeli. Naša nacionalna in državljanska dolžnost je, da se borimo proti antisemitizmu," je dejala.

Mediji so poudarili, da se kanclerka redko udeležuje javnih zborovanj, a tokrat je naredila izjemo. Na shod je ob najvidnejših judovskih predstavnikih v Nemčiji prišel tudi predsednik države Joachim Gauck.

"Judje so del naše identitete"
Ob prihodu nacistov na oblast leta 1933 je v Nemčiji živelo več kot pol milijona ljudi, s holokavstom pa se je njihovo število zmanjšalo na okoli 30.000. Danes na območju Nemčije živi 200.000 Judov, kar si tudi Merklova šteje za velik uspeh. V nenavadno osebnem govoru je tako poudarila: "Pravi čudež je, da danes v Nemčiji živi mnogo več kot 100.000 Judov. To je darilo, ta podatek me navdaja z globoko hvaležnostjo. Judovsko življenje je del naše identitete in kulture. Boli me, ko se mlad judovski par na glas vpraša, ali je tukaj varno okolje za vzgojo otrok ali ko starejši dvomijo, ali so naredili prav, da so ostali."

A v zadnjem času je napadov na Jude vse več. Nemška vlada je sporočila, da je bilo julija prijavljenih 131 antisemitskih incidentov, junija pa 53.