Prizivni senat je potrdili, da je Martić kriv v 16 točkah obtožnice. Foto: Reuters
Prizivni senat je potrdili, da je Martić kriv v 16 točkah obtožnice. Foto: Reuters

Sodba je tako postala pravnomočna. Senat Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločil, da je Martić kriv zločinov nad Hrvati in drugim nesrbskim prebivalstvom med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995.

Prizivni senat je zavrnil skoraj vse od skupno desetih točk pritožbe, ki so jo junija vložili njegovi odvetniki, sprejel pa je pritožbo tožilstva, a ocenil, da ne opravičuje povečanja kazni. V zaporno kazen se bo Martiću vštel tudi čas, ki ga je že preživel v priporu haaškega sodišča, kjer bo ostal, dokler ne bo premeščen v državo, v kateri bo prestajal kazen.

Hudi zločini med vojno na Hrvaškem
Nekdanji tesni sodelavec takratnega jugoslovanskega predsednika Slobodana MIloševića in nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbske krajine je bil junija leta 2007 obsojen na 35 let zapora zaradi pregona, ubojev, mučenja, prisilne izselitve in drugih zločinov proti človečnosti ter kršitev vojnega prava. Obsojen je bil tudi zaradi raketnega napada na Zagreb maja leta 1995, v katerem je bilo ubitih sedem ljudi.

Martić se je haaškim oblastem predal maja leta 2002.

A. P.