Za zdaj je odločitev vodje srbskih socialistov za vse še velika uganka. Foto: EPA
Za zdaj je odločitev vodje srbskih socialistov za vse še velika uganka. Foto: EPA
Čedomir Jovanović
Zelo malo je verjetno, da bo Tadić vlado oblikoval skupaj z ultraliberalno stranko Čedomirja Jovanovića. Foto: EPA
Boris Tadić
Bo Tadiću uspelo prepričati sicer svoje politične nasprotnike, da stopijo z njim v koalicijo? Foto: EPA
Vojislav Koštunica in Tomislav Nikolić
Za Koštunico in Nikolića obstajata dve možnosti, da oblikujeta vlado. To lahko storita skupaj s socialisti, ali pa le z njihovo podporo ob glasovanju o podpori vlade. Foto: EPA

O tem kaj je mogoče pričakovati od pogajanj o sestavi koalicije smo povprašali srbskega analitika in avtorja člankov v reviji Vreme Miloša Vasića. Dejal je, da je še prezgodaj napovedovati, kaj bi se lahko zgodilo, je pa po njegovih besedah ključni igralec zdaj Ivica Dačić in njegova Socialistična stranka Srbije (SPS), ki jo je nekoč vodil že pokojni Slobodan Milošević.

"Gelde na to, da ima Ivica Dačić odločilne glasove v svojih rokah, ga verjetno z ene strani srce vleče k radikalcem in Vosjislavu Koštunici, po drugi strani pa je tu tudi praktični del zgodbe. Saj bi si verjetno Dačić in njegova stranka želela vstopiti v socialistično internacionalo, kajti v nasprotnem primeru bo njegova stranka biološko izumrla. Povprečna starost njenih volivcev je zelo visoka, ne me držati za besedo, ampak lahko bi rekel okoli 60 let. Če želi stranki omogočiti neko prihodnost, se mora najprej oddaljiti od Miloševića, da pa bi dobil mlajše volivce, ki nočejo Miloševićeve stranke, pa mora ustvariti socialdemokratsko stranko evropskega tipa, kot je na primer SPD v Nemčiji," je za MMC pojasnil Vasić.

Nato srbski analitik nadaljuje, da je težava v tem, da je: "Demokratska stranka Borisa Tadića že pridruženi član socialistične internacionale in Dačiću onemogoča vstop vanjo, saj socialistična internacionala nima nobene želje imeti opravka z Miloševićevimi nasledniki. Glede na to, je to velika priložnost za Dačića in njegove mlajše člane, da se nekako prebijejo v evropsko združenje socialdemokratov in si s tem preoblikujejo ugled v Srbiji in postanejo nekakšna umirjena levica ter se distancirajo od nacionalizma, saj so ta prostor že zavzeli radikalci in privrženci Koštunice. Zaradi tega v Beogradu menimo, da bo imel Dačić večji interes za podprtje Tadića kot pa Koštunice in radikalcev. Kdor koli že takoj prvega dne po volitvah začne ponujati sestavo koalicije je sumljiv. Zato je primerno, da nekaj dni počakamo in vidimo, kako bodo ti pogovori potekali in bomo že kmalu videli, kaj se bo zgodilo," pravi Vasić.

"Miloševiću se smeji v grobu"
Tudi britanski časopis Independent je po objavi izidov volitev pisal, da se verjetno Miloševiću smeji v grobu, ker je njegova stranka dobila odločilne glasove, s katerimi lahko odloča o usodi Srbije in po osmih letih spet vstopi v vlado.

Sicer pa tiskovna agencija Reuters napoveduje pet mogočih scenarijev, ki bi se lahko zgodili v Srbiji.

Prozahodna koalicija s tiho ali eksplicitno podporo nacionalistov
Edina možnost demokratov, da sestavijo večinsko vlado, je, da vanjo povabijo predstavnike etničnih manjšin in eno izmed manjših partneric. To bi lahko bila Liberalnodemokratska stranka (LDP) Čedomirja Jovanovića ali Dačićevi socialisti. Z LDP-jem bi Tadićevim demokratom malo zmanjkalo do večine, socialisti pa so že napovedali, da v koalicijo z Jovanovićem zagotovo ne bodo šli. Gre namreč za edino stranko v Srbiji, katere stališče je, da bi morala Srbija priznati neodvisnost Kosova.

Tristrankarska nacionalistična koalicija
Koalicijo bi lahko oblikovali tudi radikalci, skupaj s Koštunico in Dačičevim SPS-om. V tem primeru, bi imela vlada 129 glasov, po vsej verjetnosti pa bi se Srbija s tako vlado zelo oddaljila od možnosti za članstvo v Evropski uniji. Ohladili bi se tudi odnosi z Washingtonom.

Dvostrankarska koalicija s podporo socialistov
Koalicijo bi lahko oblikovala tudi sama Koštunica in Nikolić in se s socialisti dogovorila, da ju podrejo pri ključnih vparašanjih. Ta možnost je malo verjetna, saj bi imela koalicija le 107 sedežev v 250-članskem parlamentu.

Prozahodna koalicija Koštuničinim DSS-om
Demokrati in Koštunica bi lahko zopet oblikovali vlado, a je tudi ta možnost malo verjetna, saj je prav ta vlada razpadla zaradi nestrinjanja glede vprašanja Kosova in približevanja Evropski uniji. Takšna vlada bi bila v parlamentu stabilna, saj bi imela 132 poslancev.

Če do dogovora o sestavi vlade ne bo prišlo, pa Srbijo po 15. septembru lahko čakajo nove parlamentarne volitve, a je vprašanje, koliko bi te spremenile politično razmerje v državi.

Miha Raičevič