Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vsi moški v starosti od 18 do 35 let ter vse ženske med 18. in 27. letom starosti morajo služiti do dve leti, specialisti, kot so zdravniki do 45. leta starosti, pa tri leta. Vojaški rok se lahko v kriznih razmerah podaljša na skupno pet let.

V Mjanmaru so kaotične razmere, odkar je oblast z državnim udarom leta 2021 prevzela vojska. Od oktobra je Tatmadaw, kot je znana mjanmarska vojska, utrpela hude izgube v spopadih s tremi uporniškimi skupinami etničnih manjšin, pa tudi z zavezniškimi prodemokratičnimi borci.

Gre za največji izziv, s katerimi se spopada vojska od prvega prevzema oblasti v tej nekdanji britanski koloniji leta 1962. Po mnenju analitikov ima Tatmadaw velike težave pri novačenju vojakov, zato je začela prisilno pošiljati na bojišča civiliste.

"Dolžnost braniti in varovati narod ni zgolj stvar vojakov, ampak vseh državljanov. Zato želim povedati vsem, naj ponosno sledijo zakonu o vojaškem roku," je povedal predstavnik hunte Zav Min Tun.

Zakon o obveznem služenju vojaškega roka so sicer uvedli že leta 2010, a ga do zdaj niso implementirali. Tisti, ki se na poziv o služenju ne odzovejo, jim preti do pet let zapora.