Jyrki Katainen je po lanski zmagi njegove desnosredinske Nacionalne koalicije postal finski ministrski predsednik. Foto: EPA
Jyrki Katainen je po lanski zmagi njegove desnosredinske Nacionalne koalicije postal finski ministrski predsednik. Foto: EPA

"Moški je bil ustavljen, preden je dosegel premierja. Ni imel časa, da bi ga zabodel," je povedal predstavnik finske vlade Kari Mokko. Podrobnosti o napadalcu ni navedel, je pa zatrdil, da 41-letni premier ni bil poškodovan in bo v torek normalno opravljal svoje dolžnosti.

Oboroženec z nožem ni bil napadalen
Finska policija je pozneje sporočila, da je bil aretiran moški v poznih 20. letih, ki je "povzročil nemir" na predvolilnem shodu pred finskimi lokalnimi volitvami. A kot so dodali, se moški "ni obnašal agresivno". Kljub temu so ga varnostniki hitro zadržali in ga odpeljali daleč stran od Katainena.

Neobičajna prošnja za pomoč
Tudi finski fotograf Robert Seger, ki je bil priča dogodku, je medtem povedal, da je z nožem oboroženi moški pred premierjem samo pokleknil in ga prosil za pomoč, pri čemer je sicer izvlekel nož, a ni poskušal napasti. Mlajši moški naj bi bil videti neurejen.

Vodja varnosti pri finski vladi Timo Harkonen je za finsko televizijo YLE dejal le, da so varnostniki "preprečili, da bi to postala nevarna situacija".