Pripadniki mirovnikov so pomagali tudi po uničujočem potresu na Haitiju. Foto: EPA
Pripadniki mirovnikov so pomagali tudi po uničujočem potresu na Haitiju. Foto: EPA
Lani je umrlo 12 pripadnikov modrih čelad. Foto: EPA

Sprejem v njihovo čast danes prireja tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Letos bo v ospredju dneva pripadnikov misij globalno partnerstvo, ki omogoča delovanje mirovnih misij.

Trenutno v 17 mirovnih misijah ZN deluje 120.000 pripadnikov iz 116 držav članic ZN-a. Kot piše na spletni strani ZN-a, veliko število sodelujočih držav članic kaže, da je po svetu vse večje zaupanje v mirovne sile ZN-a kot mehanizma za zagotavljanje varnosti po svetu. Mirovne misije ZN-a sodelujejo z državami in tudi z agencijami, skladi in programi ZN-a, ki so na posameznih območjih dejavne v humanitarnih in razvojnih misijah.

Največje število osebja je mirovnikom prispeval Bangladeš z 9.949 pripadniki, sledijo Pakistan, Indija in Etiopija. Največji finančni darovalci so ZDA (27-odstotni delež), sledita Japonska (12,5 odstotka) in Velika Britanija (8 odstotkov).

Svetovna logistična operacija modrih čelad šteje 46 letal, 12 ladij, 147 helikopterjev, 33.437 vozil, 22 bolnišnic in 252 klinik po vsem svetu. Od svoje ustanovitve leta 1948 je misija ZN-a izvedla 67 mirovnih operacij, trenutno pa jih poteka 16 po različnih delih sveta. Največja je tista v Darfurju, kjer je nastanjenih 27.892 mirovnikov.
Ima pa mirovništvo tudi temnejšo plat - mirovniki, ki bi morali ohranjati mir, so namreč vse prepogosto tudi sami odgovorni za zločine in posilstva, zato modre čelade spremlja tudi kar nekaj nasprotovanj.
Poklon padlim
Države članice ZN-a mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij organizacije zaznamujejo vsako leto 29. maja. Tedaj se spomnijo tistih, ki služijo v mirovnih misijah na najbolj nestabilnih in nevarnih območjih po svetu. Je pa ta dan tudi priložnost za spomin na tiste, ki so bili v mirovnih misijah ZN-a ubiti. Po podatkih ZN-a je v zgodovini mirovnih misij umrlo skoraj 3.000 pripadnikov modrih čelad, med njimi 112 lani.

Ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih misij ZN-a bo sprejem za slovenske udeležence misij pripravil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske (SV) Danilo Türk.
SV letos praznuje 15 let sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah. Trenutno je SV dejavna v sedmih različnih mednarodnih operacijah in misijah, od tega v treh misijah ZN. V misiji Unifil v Libanonu tako deluje 14 slovenskih vojakov, v misiji Untso na Golanski planoti trije, v novi misiji Unsmis pa en vojak.