Iljušin Il-76. Foto: AP
Iljušin Il-76. Foto: AP

Ruske oblasti pravijo, da je bilo na letalu več kot 70 ljudi, poleg 65 vojnih ujetnikov še šest članov posadke in trije stražarji in da so umrli vsi. Za zdaj še ni potrjen vzrok strmoglavljenja letala.

Rusko obrambno ministrstvo je za nesrečo okrivilo "režim v Kijevu" in pojasnilo, da je njihov radar zaznal izstrelitev dveh ukrajinskih raket.

Pozneje so z ministrstva sporočili še, da so letalo sestrelile ukrajinske sile, medtem ko je bilo na poti iz letalskega oporišča Čkalovski v Belgorod, kamor naj bi peljalo ukrajinske vojake na izmenjavo ujetnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kijevu se na incident uradno še niso odzvali, tamkajšnji mediji pa citirajo vire v ukrajinskih oboroženih silah, ki trdijo, da je letalo sestrelila ukrajinska vojska in da je prevažalo rakete. Ukrajino je za sestrelitev letala obtožil tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je po poročanju ukrajinskega medija Suspilne sporočilo, da ne more potrditi, ali so letalo res zadele ukrajinske sile, kot trdijo oblasti v Moskvi, in dodalo, da incident še preiskujejo in zbirajo informacije.

Upokojeni ruski general in poslanec dume Andrej Kartapolov je med sejo ruskega parlamenta dejal, da so letalo zadeli trije izstrelki, a ni navedel vira teh informacij. Po njegovih besedah gre za izstrelke, kot jih zahodne države dobavljajo ukrajinskim silam za boj proti ruski vojski. Kot je še dejal, bo preiskava pokazala, ali gre za rakete patriot ameriške izdelave ali rakete IRIS-T nemške izdelave.

Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje strmoglavljenje letala v bližini vasi Jablonovo v pokrajini Belgorod, ki mu je sledila eksplozija. Incident se je zgodil okoli 11. ure po krajevnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času.

Posnetek eksplozije po strmoglavljenju letala. Foto: Reuters
Posnetek eksplozije po strmoglavljenju letala. Foto: Reuters

Kijev preiskuje trditve Rusije

Ukrajinske službe preiskujejo okoliščine padca letala. Ukrajinska obveščevalna služba GUR je potrdila, da je bila za danes načrtovana izmenjava ujetnikov odpovedana.

Ukrajinski obveščevalci preverjajo ruske trditve, da so bili na krovu letala ukrajinski vojni ujetniki, je izjavil predstavnik GUR-a Andrij Jusov. BBC poroča, da trenutno ni mogoče preveriti, kdo je bil na krovu letala in kaj je bil vzrok nesreče.

"Za danes predvidene izmenjave ujetnikov ni bilo. Po navedbah ruske strani se je to zgodilo zaradi sestrelitve letala Il-76, ki naj bi prevažalo naše ujetnike. Trenutno pa nimamo zanesljivih informacij o tem, kdo je bil na krovu letala in v kakšnem številu," je sporočil GUR.

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je ob tem po poročanju ukrajinskega časopisa Kyiv Independent pozval državljane Ukrajine, naj ne sklepajo prenagljeno in naj zaupajo le uradnim virom.

Ukrajinske oblasti se na ruske trditve uradno še niso odzvale. "Komentar bomo podali malo kasneje. Potrebujemo čas, da raziščemo vse podatke," je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Na kraj nesreče je že odpotovala ruska preiskovalna komisija, da bi raziskala vzrok strmoglavljenja letala, poročajo ruski mediji. Glede usode potnikov in posadke se v medijih pojavljajo različne trditve, uradne potrditve ruskih oblasti ali reševalnih služb pa še ni bilo.

"Preiskovalci in reševalne službe so na kraju nesreče. Prilagodil sem svoj delovni urnik in odpotoval v okrožje Koroča," je dejal guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov.

Božič: Sodeč po eksploziji letalo verjetno ni bilo sestreljeno

Kot je za STA dejal svetovalec v kabinetu ministra za obrambo generalmajor Dobran Božič, je rusko letalo dejansko strmoglavilo, a sodeč po eksploziji, ki je bila vidna, verjetno ni bilo sestreljeno. "Ko gre za raketne napade, običajno letala bolj razpadejo," je še pojasnil. Dodal je tudi, da se tovrstna letala običajno ne uporabljajo za prevoz ujetnikov.

"Kar poznam iz misij, na katerih sem sodeloval, so letala iljušin oziroma C130 in C17 strateškega pomena za vsako operacijo in vsako državo. Pri tem pa se poraja vprašanje, ali bi se tovrstno letalo dejansko uporabilo za transport ujetnikov," je dejal in poudaril, da se običajno za ujetnike ne izbere takšen način potovanja.

V Rusiji je blizu ukrajinske meje strmoglavilo vojaško transportno letalo