Hrvati bodo na volitve odšli v začetku decembra. Foto: EPA
Hrvati bodo na volitve odšli v začetku decembra. Foto: EPA

V redni mesečni javnomnenjski anketi Crobarometar, ki jo je za televizijo Nova TV izvedla agencija Ipsos Puls, je sodelovalo tisoč ljudi. Če se bo uresničil predlog vlade, bodo volitve potekale 4. decembra.

Opozicijska koalicija, v kateri sodelujejo štiri stranke - Socialdemokratska stranka (SDP), Hrvaška narodna stranka (HNS), Istrska demokratska skupščina (IDS) in Hrvaška stranka upokojencev (HSU), je septebra zvišala svojo prednost za dve odstotni točki.

Septembra so sicer na Hrvaškem zaznamovale zgodbe o črnih skladih vladajočega HDZ-ja in tudi njegov kongres, na katerem je predsednica stranke in premierka Jadranka Kosor izrazila prepričanje o zmagi na prihajajočih volitvah.

Po drugi strani je koalicija Kukuriku, kot so ji nadeli naziv po srečanju v istoimenski restavraciji v Katsavu leta 2009, predstavila svoj predvolilni program.

Po poročanju Nove TV je pred štirimi leti HDZ v končnici predvolilne kampanje zvišal podporo s 26,5 odstotka na 34 odstotka, medtem ko je SDP-ju uspel skok s 31 na 33 odstotkov. A tokrat proti vladajoči stranki nastopa enotna lista, ki ima veliko prednost.

Anketa je pokazala, da ima HDZ in s tem desnica na splošno največjo podporo v Slavoniji, močna pa je tudi v Dalmaciji, medtem ko koalicija Kukuriku zanesljivo drži v rokah Zagreb, ki je razdeljen v štiri volilne enote.

Josipović najbolj priljubljen
Predsednik države Ivo Josipović je najbolj priljubljen politik in uživa podporo 80 odstotkov volivcev. Predsednika SDP-ja Zorana Milanovića podpira 44 odstotkov, premierko Jadranko Kosor pa 30 odstotkov državljanov. Milanović je sicer manj priljubljen kot pred volitvami leta 2007, ko ga je podpiralo 58 odstotkov volivcev.