Izraelce in Palestince čakajo še trda pogajanja. Foto: EPA
Izraelce in Palestince čakajo še trda pogajanja. Foto: EPA
Mahmud Abas in Ehud Olmert
Prva sta vabilo na konferenco prejela palestinski in izraelski voditelj. Foto: Reuters
Pred konferenco o Bl. vzhodu

Konferenca naj bi dala zagon ustanovitvi neodvisne palestinske države. Poleg Izraelcev in Palestincev so ZDA na konferenco v Annapolisu v zvezni državi Maryland povabile še okoli 40 držav, med njimi tudi Slovenijo, ki bo prvo polovico prihodnjega leta predsedovala EU-ju in bo zato po besedah Rupla imela aktivno vlogo pri reševanju bližnjevzhodnega vprašanja.

"Gre za dogodek svetovnega pomena. Tam bo veliko število držav. Gre za to, da se izgradi pritisk tako na izraelsko kot tudi palestinsko stran, ki bo pripeljal do tega, da bo prišlo do neke končne rešitve," je dejal Rupel.

Pojasnil je, da Slovenija že ves čas zagovarja rešitev o dveh državah. Da bi se to lahko zgodilo, pa je treba najprej prenehati gradnjo naselbin na Zahodnem bregu, zagotoviti varnost Izraelu, ustaviti teroristično nevarnost in po možnosti združiti vse palestinske politike, kar bo verjetno še največji problem, meni vodja slovenske diplomacije.

Na konferenci tudi Sirija in Savdska Arabija
Sicer sta povabljeni tudi Sirija in Savdska Arabija, ki z Izraelom nimata diplomatskih odnosov. Vabila ni prejel Hamas, ki vlada v Gazi, saj je skrajno gibanje za ZDA teroristična organizacija. Hamas namreč noče opustiti oboroženega upora proti Izraelu, nima namena priznati judovske države in nasprotuje prejšnjim mirovnim dogovorom med Izraelci in Palestinci.

To bo prvi resen poskus ameriškega predsednika Georgea Busha za rešitev dolgotrajne krize, verjetno pa tudi njegov zadnji, saj se mu bo naslednje leto iztekel drugi mandat in ni pričakovati, da se bodo ZDA pred novembrskimi predsedniškimi volitvami posvetile reševanju zapletenega bližnjevzhodnega vprašanja.

Ker brez podpore arabskih držav ne gre, je Bush pred sklicem konference osebno poklical savdskega kralja Abdulaha in se posvetoval, vendar še ni jasno, ali se bo Savdska Arabija odzvala vabilu v ZDA. Arabske države sicer Bushevo administracijo že dalj časa obtožujejo, da zanemarja reševanje izraelsko-palestinskega spora.

Začetek zelo dolge poti
Udeleženci konference bodo izraelskega premierja Ehuda Olmerta in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa skušali spodbuditi k večjim prizadevanjem za pogajanja o neodvisni palestinski državi. Obe strani sicer čaka reševanje težkih vprašanj glede meja, varnosti, judovskih naselij, statusa Jeruzalema in palestinskih beguncev, ki so v preteklosti že povzročila propad mirovnih pogajanj.

"Gre za začetek zelo dolge poti," pravi nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright, ki opozarja, da pri konferenci ne bi smeli imeti prevelikih pričakovanj.

G. V./M. R.

Pred konferenco o Bl. vzhodu