Največ prebežnikov se na pot prek Sredozemskega morja poda poleti. Foto: Reuters
Največ prebežnikov se na pot prek Sredozemskega morja poda poleti. Foto: Reuters

Ladja Ocean Viking lahko pristane v pristanišču Salerno južno od Neaplja, potem ko je na morju rešila različne skupine prebežnikov v stiski.

Ladja Geo Barents humanitarne organizacije Zdravniki brez meja, ki prevaža 660 prebežnikov, medtem še vedno čaka na dovoljenje za izkrcanje. Po podatkih organizacije je več kot 150 prebežnikov mladoletnih.

Nemška organizacija Sea-Watch je v južnoitalijanskem mestu Taranto v soboto na varno pripeljala 440 prebežnikov. Ladja Sea-Watch 3 je dovoljenje za izkrcanje dobila že v četrtek, vendar je potrebovala dva dni, da je prispela v pristanišče, je sporočila organizacija.

Osrednja sredozemska migracijska pot velja za najnevarnejšo na svetu. Zlasti v poletnih mesecih poskuša na tisoče prebežnikov iz severne Afrike Evropo doseči s čolni, ki so pogosto prenapolnjeni in slabo opremljeni za nevarno morje.

V Italijo je od 1. januarja do 22. julija letos po morju prispelo že približno 34.000 ljudi. V enakem obdobju lani jih je bilo 25.500, leta 2020 pa 10.900, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva.