Ruski predsednik je opozoril na pomen reform za organizacijo. Foto: EPA
Ruski predsednik je opozoril na pomen reform za organizacijo. Foto: EPA
Ariel Šaron
Izraelski premier je dejal, da je po umiku iz Gaze sedaj na potezi palestinska stran. Foto: Reuters
Drnovšek je tudi letos nagovoril Združene narode. Foto: EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je na tridnevnem vrhu, ki se ga udeležuje okoli 150 svetovnih voditeljev, dejal, da terorizem ostaja glavna grožnja za človekove pravice in razvoj na svetu.

Dodal je, da bi moral biti boj proti terorizmu osrednji del svetovnih naporov. Opozoril pa je, da se države boja proti terorizmu ne bi smele lotevati enostransko in da morata ZN in njegov Varnostni svet prevzeti glavno nalogo koordinacije mednarodnega sodelovanja v boju proti temu "ideološkemu nasledniku nacizma".

Putin se je zavzel tudi za konstruktivno reformo organizacije, ki se mora po njegovem prilagoditi novim zgodovinskim danostim.

Šaron: Spoštujemo Palestince
Izraelski premier Ariel Šaron je v govoru poudaril, da morajo po umiku iz Gaze sedaj Palestinci sami dokazati željo po miru. Šaron je dejal, da bodo Palestinci vedno Izraelski sosedje. "Spoštujemo jih in nočemo prevzeti nadzora nad njimi. Zaslužijo si svobodo in suvereno nacionalno jedro v lastni deželi," je dejal.

Iraški predsednik Džalal Talabani je povedal, da bo iraška vojska lahko kmalu začela nadomečati tuje enote v njegovi državi.

Prvič se je svetovni javnosti predstavil tudi iranski predsednik Ahmadinedžad, ki je v govoru brez dlake na jeziku napadel ameriški unilaterizem in militarizem.

Med diplomati je tudi sicer čutiti nezadovoljstvo zaradi propada pogajanj o reformi organizacije. Dokument, ki ga bodo ob koncu zasedanja potrdili voditelji, pa naj bi vseeno vseboval nekatere konkretne predloge.

Nezadovoljstvo z učinkovitostjo
Skupščino je nagovoril tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek. Opozoril je na
predvsem na problem revščine v svetu. Več tukaj.