Spopadi med uporniki in pakistanskimi varnostnimi silami so trajali 12 ur. Foto: Reuters
Spopadi med uporniki in pakistanskimi varnostnimi silami so trajali 12 ur. Foto: Reuters

Agencija za odnose z javnostjo pakistanske vojske je sporočila, da so pripadniki Beludžistanske osvobodilne vojske (BLA) napadli vojaške in varnostne objekte v mestih Mač in Kolpur južno od beludžistanske prestolnice Kuete. V spopadih je bilo ubitih vsaj devet upornikov, med njimi trije samomorilski napadalci.

BLA, ki je prevzel odgovornost za napad, je prepovedana oborožena skupina, ki je del širšega upora v Beludžistanu, pakistanski največji in najmanj naseljeni pokrajini.

Šudža Kasi, glavni zaporni inšpektor v Beludžistanu, je sporočil, da je napad povzročil minimalno škodo na policijski postaji in sosednjem zaporu, kjer je po njegovih besedah 800 zapornikov, od tega 90 obsojenih na smrt.

Tamkajšnji prebivalec je dejal, da je okoli devete ure zvečer odjeknila eksplozija, ki ji je sledil skoraj 12-urni strelski obračun.

Uporniško gibanje v Beludžistanu obtožuje pakistansko vlado, da zanemarja prebivalce in nepravično deli vire. Upori v Beludžistanu, ki je kljub bogatim nahajališčem rudnin in zemeljskega plina najrevnejša pakistanska pokrajina, trajajo že od priključitve Pakistanu leta 1948.

Pakistanske varnostne sile so bile večkrat obtožene kršitev človekovih pravic, vključno z zunajsodnimi usmrtitvami in izginotji pripadnikov etnične skupine Beludžev, osumljenih sodelovanja z uporniki, je poročala Al Džazira.

Različne uporniške skupine v pokrajini, ki se razteza med Pakistanom, Iranom in Afganistanom, so bile v preteklih tednih tarče napadov tako iranskih kot pakistanskih vojaških sil. Državi sta po kratkotrajnem diplomatskem sporu zaradi napadov medtem napovedali boljše sodelovanje pri boju proti terorističnim skupinam.

Beludžistan je tudi ključno območje v kitajsko-pakistanskem gospodarskem koridorju (CPEC), ki je del obsežnega infrastrukturnega projekta kitajskega predsednika Ši Džinpinga.