Na prizorišču so posebne enote narodne garde in okoli 70 reševalnih vozil. Foto: Reuters
Na prizorišču so posebne enote narodne garde in okoli 70 reševalnih vozil. Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija TASS je sporočila, da je pet zamaskiranih napadalcev v dvorani Crocus City Hall začelo streljati z avtomatskim orožjem in ubilo 40 ljudi ter jih ranilo več kot 140. V napadu so odvrgli tudi granato oz. zažigalno bombo, ki je zanetila požar. Pozneje je odjeknila še ena eksplozija.

Število smrtnih žrtev je potrdila tudi ruska varnostna služba FSB. Ruski tožilci so napad označili za teroristično dejanje in sprožili preiskavo.

Na kraju dogodka so posebne enote ruske narodne garde, ki so sporočile, da iščejo storilce. Moskovske oblasti so poostrile varnostne ukrepe na letališčih in železniških postajah.

Na prizorišču streljanja je okoli 70 reševalnih vozil. Reševalna služba je iz kletnih prostorov evakuirala približno 100 ljudi, nekaj se jih še zadrževalo na strehi koncertne dvorane, ki naj bi se začela rušiti, je poročala agencija RIA.

Gasilske enote so uspele pogasiti požar.

Nekaj ur po dogodku se je na omrežju Telegram javila skrajna skupina Islamska država in zapisala, da prevzemajo odgovornost za napad. Zapisali so, da so "borci IS-ja danes napadli večje zborovanje na obrobju ruske prestolnice Moskve".

Moskva prepovedala množična zbiranja

Dopisnik ruske tiskovne agencije Ria Novosti je sporočil, da so se ljudje, ki so bili med napadom v dvorani, ulegli na tla, da bi se skrili pred streli. Po od 15 do 20 minutah pa so začeli prihajati ven, številnim se je uspelo rešiti.

Videoposnetki, objavljeni na ruskih družbenih omrežjih, prikazujejo množico obiskovalcev koncerta, ki poskušajo zapustiti dvorano, nato so sledili streli. Drugi videoposnetki so prikazovali žrtve streljanja, ki ležijo v lužah krvi pred dvorano.

Ria Novosti je ob tem poročala, da so člani skupine Piknik, ki so imeli koncert v dvorani, nepoškodovani.

Bela hiša: "Prizori so grozljivi"

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je pozvala mednarodno skupnost, naj obsodi streljanje, in ga oklicala za "pošastno dejanje".

Iz Bele hiše so sporočili, da za zdaj nič ne kaže na vpletenost Ukrajine v streljanje v koncertni dvorani na obrobju Moskve.

"Za zdaj ni nobenih indicev, da bi bila Ukrajina ali Ukrajinci vpleteni v streljanje," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. "Naše misli so z žrtvami tega groznega strelskega napada," je poudaril in dodal, da so prizori napada grozljivi.

Ameriško veleposlaništvo v Rusiji je na začetku meseca opozorilo, da "skrajneži" pripravljajo napad v Moskvi. Opozorilo je izdalo nekaj ur po tem, ko je FSB sporočil, da je preprečil napad v sinagogi v Moskvi, ki ga je izvedla celica Islamske države.

"Ukrajina s temi dogodki nikakor ni povezana"

Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika, je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da naj bo glede dogodkov v koncertni dvorani na obrobju Moskve "jasno, da Ukrajina s temi dogodki nikakor ni povezana".

Podobno so sporočili iz legije Svoboda Rusije, v kateri so ruski državljani, ki se borijo skupaj z ukrajinskimi vojaki. "Legija ni v vojni z miroljubnimi Rusi," je sporočila in ob tem obtožila ruske varnostne sile, da so načrtovale napad.

Oglasila se je tudi Julija Navalna in družinam žrtev izrekla sožalje.

EU in Slovenija obsodili napad

Evropska unija je "šokirana in zgrožena" zaradi poročil o terorističnem napadu, je na družbenem omrežju X zapisal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. EU obsoja vse napade na civiliste, je poudaril.

Na družbenem omrežju so se odzvali tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer so napad označili za "zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojamo". Za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila, so še zapisali.

Na napad se je odzvalo tudi več drugih evropskih držav. Italijanska premierka Giorgia Meloni je obsodila grozovito dejanje terorizma. "Grozota pokola nedolžnih civilistov v Moskvi je nesprejemljiva," je sporočila v izjavi. Francosko zunanje ministrstvo je na družbenem omrežju X zapisalo, da so podobe iz Moskve zastrašujoče in pozvalo k preiskavi dogodka. Podobno je sporočilo špansko zunanje ministrstvo, ki je ob tem obsodilo kakršno koli obliko nasilja. Terorizem je obsodil tudi poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

Streljanje na obrobju Moskve, poročajo o številnih žrtvah