Osrednjo železniško postajo so v sredo znova odprli. Foto: Reuters
Osrednjo železniško postajo so v sredo znova odprli. Foto: Reuters
Bruselj
Preiskali so napadalčevo hišo v Molenbeeku. Foto: Reuters

Moški je zakričal: "Alah je velik", nato pa skušal napasti tamkajšnje vojake. Eden od njih je napadalca ustrelil, ki je nato umrl, je pojasnil predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van der Sypt.

V kovčku žeblji in črepinje
Moški je najprej hodil okoli po postaji in se dvakrat približal potnikom, ko je zagrabil kovček, pa je sprožil delno eksplozijo, v kateri ni bil nihče ranjen. Kovček se je vnel, moški pa je izpustil kovček in se odmaknil. Kovček je nato eksplodiral. Ko se je moški vrnil in začel kričati, so vojaki začeli nanj streljati. Moški je bil znanec policije, niso pa ga povezovali s terorizmom.

Kovček, ki ga je imel Maročan pri sebi, je bil napolnjen z žeblji in črepinjami. "Škoda bi lahko bila precej hujša," je še dodal Van der Sypt.

Preiskovalci so preiskali tudi njegovo stanovanje v bruseljski četrti Molenbeek. Podrobnosti niso znane, saj preiskava še poteka.

Oblasti so železniško postajo po dogodku zaprle, a v sredo promet že poteka normalno.

Premier: Vojaki so preprečili najhujše
Belgijski premier Charles Michel se je zahvalil vojakom, da so "preprečili najhujše". Kot je dejal, so v potencialno nevarni situaciji ravnali hitro in profesionalno. Dodal je, da stopnje teroristične ogroženosti, ki je zdaj na tretji stopnji od štirih, za zdaj ne nameravajo povišati, češ da nič ne kaže na to, da bi v neposredni prihodnosti grozil nov napad.

Ne glede na stopnjo ogroženosti pa bodo poostrili varnostne ukrepe, med drugim bo patruljiralo še več varnostnih sil, ki bodo izvajale pogostejše nadzore.

Poskus terorističnega napada v Bruslju
Poskus terorističnega napada v Bruslju