Samomorilskih napadalcev je v mestu lahko še več, opozarja policija. Varnostne razmere so zaostrene. Foto: Reuters
Samomorilskih napadalcev je v mestu lahko še več, opozarja policija. Varnostne razmere so zaostrene. Foto: Reuters
Ehud Olmert
Izraelski premier se je ostro odzval na napad v izraelskem letovišču. Foto: EPA
Napad v Izraelu

Odgovornost za napad so prevzela tri skrajna palestinska gibanja: Islamski džihad, Brigade mučenikov Al Akse in do zdaj neznana skupina Vojska vernikov. Po nekaterih podatkih naj bi napadalec prihajal z Zahodnega brega, vendar policija tega ni potrdila.

Po pričevanjih prebivalcev je pekarno stresla močna eksplozija, deli človeških teles pa so ležali razmetani po ulici. Policija izraža bojazen, da gre morda šele za prvega v seriji napadov.

Egipt zaostruje varnost
Po napadu je Egipt poostril varnostne ukrepe na sinajskem polotoku, saj so po vseh cestah, ob mejah in v mestih na jugu Sinaja uvedli strog nadzor. Zaprli so tudi egiptovsko-izraelski mejni prehod Taba na Sinaju.

EU in ZDA proti napadalcem
Napad je strogo obsodilo nemško predsedstvo Evropske unije, predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Jens Ploetner je dejal, da gre za očiten poskus izniciti upanje na napredek v izraelsko-palestinskem sporu. Povedal je še, da morata izraelska in palestinska stran enotno nastopiti proti poskusom dodatne destabilizacije razmer na Bližnjem vzhodu.

Tudi Washington je ostro nastopil proti napadalcem na letoviško mesto. V pisnem sporočilu je Bela hiša obsodila tudi vse palestinske skupine, med njimi Hamas, ki izvajajo tovrstna barbarska dejanja in poudarila, da je boj proti napadom odgovornost palestinskih oblasti in ne mednarodne skupnosti.

Izrael skrajnežem napovedal boj
Izraelski premier Ehud Olmert je na srečanju s poslanci svoje stranke Kadima poudaril, da bodo izraelske oblasti natančno preučile incident in na podlagi tega sprejele ukrepe za nadaljevanje neusmiljenega boja proti teroristom in njihovim poveljnikom.

Napad v Izraelu