Napad na Karlovi univerzi v Pragi je bil eden najbolj smrtonosnih v Evropi v 21. stoletju. Foto: Reuters
Napad na Karlovi univerzi v Pragi je bil eden najbolj smrtonosnih v Evropi v 21. stoletju. Foto: Reuters

Kot je pojasnil predstavnik češke televizije za češki spletni portal Novinky, so pismo, v katerem je priznal dvojni umor brez motiva, našli med preiskavo hiše v vasi Hostoun zahodno od Prage, kjer je napadalec, identificiran kot 24-letni podiplomski študent zgodovine David Kozak, živel s svojim očetom.

Kot je še sporočila policija, preostale vsebine pisma trenutno ne more razkriti, saj da bi to lahko ogrozilo preiskavo napada in zbiranje dokazov.

Balistični dokazi iz strelnega orožja, ki so ga našli v hiši, so že prej nakazovali, da bi bil krivec za pokol na praški univerzi lahko odgovoren tudi za ta umor v gozdu Klanovice na obrobju češke prestolnice. Zločin je češko družbo pretresel šest dni pred streljanjem v Pragi pred tednom dni.

Po navedbah policije je bil Kozak na seznamu 4000 osumljencev za umora 32-letnega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so jih nameravali zaslišati. Ob tem so izrazili obžalovanje, da jim ni uspelo priti do njega prej, poroča BBC.

Glede na dokaze, s katerimi trenutno razpolaga policija, je 24-letni Kozak umoril tudi svojega očeta neposredno pred strelskim napadom iz glavne stavbe filozofske fakultete Karlove univerze, v katerem je ubil 14 ljudi, 25 pa jih je ranil. Ko ga je na strehi univerze obkolila policija, je sodil še sebi.

Napad na Karlovi univerzi je bil najhujše množično streljanje v zgodovini Češke in eno najbolj smrtonosnih v Evropi v 21. stoletju. Policija še vedno ugotavlja, kaj je bil nagib za napad, Kozak pa naj bi se zgledoval po podobnih množičnih strelskih pokolih v tujini.