Papež in Abas sta govorila o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: Reuters
Papež in Abas sta govorila o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: Reuters
Naselbine
Izrael se ne namerava pogajati o glavnih vprašanjih, med katere sodi gradnja izraelskih naselbin na zasedenih ozemljih. Foto: EPA

Avigdor Lieberman, ki sicer ne vodi mirovnih pogajanj, je Izraelcem dejal, naj se "naučijo živeti s konfliktom". Njegove zadnje izjave mečejo veliko senco na prizadevanja ameriškega bližnjevzhodnega odposlanca Georgea Mitchella, ki se znova mudi na obisku v regiji, da bi zagotovil nov zagon za mirovna pogajanja, ki so zastala zaradi spora glede gradnje izraelskih naselij na okupiranem območju.

"Frustracije bi lahko ohladile odnose z ZDA in Evropo"
Liebermanove besede so v skladu s predlagano politiko izraelskega zunanjega ministrstva, ki je prišla do izraelskih medijev. V dokumentu piše, da bi "ustvarjanje pričakovanj o tem, da je splošna rešitev konflikta mogoča, lahko znova vodilo do razočaranj in frustracij, ki bi poslabšali naše odnose z ZDA in Evropo ter sprožila nasilen odziv med Palestinci. Dosežemo lahko začasni dogovor med obema stranema, ne da bi rešili glavna vprašanja, kot so Jeruzalem, pravica do vrnitve in meje - to je maksimum, ki ga lahko realno dosežemo. Zelo pomembno je, da v to prepričamo ZDA in Evropo," še piše v dokumentu, ki je pricurljal v javnost.

Mitchell znova na pogovorih
Mitchell naj bi se sestal z Liebermanom in izraelskim obrambnim ministrom Ehudom Barakom, v petek pa še z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ta se je mudil v Vatikanu, kjer je papežu po poročanju italijanskih medijev za zaprtimi vrati dejal, kako je potekalo njegovo srečanje z Netanjahujem 22. septembra ob robu zasedanja generalne skupščine ZN-a. Abas se je s papežem nazadnje sešel 13. maja v Betlehemu, ko je bil poglavar Rimskokatoliške cerkve na obisku v Sveti deželi. Benedikt XVI. se je takrat zavzel za rešitev bližnjevzhodnega spora z dvema državama, Izraelom in suvereno Palestino, ter se izrekel za odpravo blokade območja Gaze.

Abasa sprejel še Berlusconi
Abas se je nato v Rimu srečal še z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem, ki je podprl zamrznitev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih in potrdil, da je Italija na vseh področjih pripravljena pomagati Palestincem in nuditi podporo mirovnemu procesu.