Mladoporočenki sta skupaj že 55 let, prvič pa sta se poročili že pred štirimi leti, a je bil takrat njun zakon razveljavljen. Foto: EPA
Mladoporočenki sta skupaj že 55 let, prvič pa sta se poročili že pred štirimi leti, a je bil takrat njun zakon razveljavljen. Foto: EPA

Sodišče je 15. maja prepoved porok med istospolnimi pari razglasilo za neustavno in dovolilo tovrstne poroke, v ponedeljek pa so občinski uradi po vsej zvezni državi začeli to odločitev tudi uresničevati.

Čakanje se je izplačalo
Župan San Francisca, demokrat Gavin Newsom, je tako v mestni hiši poročil 87-letno Del Martin in 84-letno Phyllis Lyon, v prihodnjih dneh pa pričakujejo pravi naval porok, saj je prav zato v Kalifornijo pripotovalo več tisoč parov.

Omenjeni mladoporočenki je Newsom samovoljno poročil že leta 2004, sledilo pa jim je še okoli 4.000 istospolnih parov, a njihove zaobljube je vrhovno sodišče nato razveljavilo z utemeljitvijo, da niso v skladu z državnim zakonom. Nekaj parov se je zato pritožilo in letos maja je vrhovno sodšče ugotovilo, da je zakon o prepovedi istospolnih porok neustaven.

Veliko jih zakonu nasprotuje
Kalifornija je poleg Massachusettsa tako postala druga ameriška zvezna država, kjer se geji in lezbijke lahko poročajo, štiri druge države pa dovoljujejo civilne zveze. Nasprotniki pravic homoseksualcev so že sprožili sodni spor. Morda bodo uspeli četrtega novembra na referendumu, s katerim želijo spremeniti ustavo, in sicer tako, da bo poroko opredelila le kot zvezo med moškim in žensko.

Na poroke homoseksualcev se je odzvala tudi nadškofija v Los Angelesu, kjer so prepričani, da Cerkev ne more podpreti spreminjanja definicije poroke, ki ima "edinstveno mesto v božji stvaritvi združitve moškega in ženske v zvezo, ki je namenjena gojenju in podpiranju novega življenja".

A. P.