Kim Han Sol je v intervjuju za finsko televizijo med drugim omenil tudi, da si želi ponovne združitve obeh Korej. Foto: YouTube
Kim Han Sol je v intervjuju za finsko televizijo med drugim omenil tudi, da si želi ponovne združitve obeh Korej. Foto: YouTube
Han Solov oče Kim Džong Nam je do leta 2001 veljal za naslednika Kim Džong Ila - dokler se ni odpravil v japonski Disneyland z lažnim potnim listom in padel v očetovo nemilost. Danes živi v izgnanstvu in je oster kritik režima. Foto: Reuters

Han Sola, najstniškega sina Kimovega polbrata Kim Džong Nama, so južnokorejski novinarji opazili ta teden na univerzi v Le Havru v spremstvu francoske policije, ki je novinarjem prepovedala fotografiranje. Kim Han Sol je nedavno zaprosil, da se njegovo ime odstrani s poštnega predala univerze, da bi se tako ognil obleganju sedme sile.

Kim Džong Nam, ki je bil predviden za naslednika Kim Džong Ila, je bil iz Severne Koreje izgnan leta 2001, potem ko je skušal obiskati japonski Disneyland z lažnim potnim listom.

Do aprila študiral v Mostarju
Kim Han Sol obiskuje prvi letnik univerzitetnega evropsko-azijskega programa. Predavanja potekajo v angleščini, študenti pa morajo obiskovati tudi predavanja francoskega jezika in izbranega azijskega jezika.
Najstnik je predtem obiskoval šole v Macau in BiH-u - v Mostarju je obiskoval mednarodni United World College (UWC), ki pa ga je aprila letos nenadoma zapustil.

Ne boji se kritizirati strica
Južnokorejski mediji ugibajo, da policija varuje Kim Han Sola zato, ker se najstnik ne boji kritizirati stričevega režima. Med lanskim intervjujem s finsko televizijo naj bi tako 18-letnik severnokorejskega voditelja označil za "diktatorja".

Naj spomnimo: prejšnji četrtek je Severna Koreja sporočila, da je zaradi izdaje usmrtila Kim Džong Unovega strica, Džang Song Teka, ki so ga ob tem označili za "odvratnega človeškega izmečka", ki da je "slabši od psa".
Da Kim Džong Un izvaja resno čistko, priča tudi podatek, da je tamkajšnje sodišče obsodilo še pet od sedmih visokih predstavnikov, ki so leta 2011 hodili za krsto Unovega pokojnega očeta Kim Džong Ila.