Strasser se je ujel v past, ki so mu jo pripravili britanski novinarji. Foto: EPA
Strasser se je ujel v past, ki so mu jo pripravili britanski novinarji. Foto: EPA
Zoran Thaler
Thaler trdi, da je žrtev medijske zlorabe. Foto: BoBo

Korupcijsko afero je razkril britanski časopis Sunday Times leta 2011, ko so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z določenimi poslanci Evropskega parlamenta dogovorili, da bodo v zameno za podkupnino podprli določena dopolnila k evropski zakonodaji na področju financ. Časopis je navedbe podkrepil s skrivaj narejenimi videoposnetki.Poleg Strasserja so bili prejemanja podkupnine osumljeni še trije evropski poslanci - Slovenec Zoran Thaler, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Strasser je po izbruhu afere odstopil kot evropski poslanec in pojasnil, da je tako želel zaščititi svojo ljudsko stranko.

Po mnenju dunajskega sodišča brez dvoma drži, da je Strasser pri pogovorih z novinarjema Claire Newell in Jonathanom Calvertom novembra in decembra terjal "letno plačilo 100.000 evrov za vplivanje na zakonodajo v Evropskem parlamentu".

Trditve Strasserja, da je imel novinarja za tajnega agenta, je sodnik Georg Olschak označil za ene najbolj nenavadnih, kar jih je slišal v svoji 20-letni karieri.

Nekdanji avstrijski notranji minister je namreč na sodišču trdil, da je bil prepričan, da sta britanska novinarja v resnici ameriška tajna agenta, ki ju je želel sam razkrinkati.

"Bilo mi je jasno, da sta sleparja, ki nista to, za kar se izdajata," je na sodišču dejal 56-letni Strasser.

Državna tožilka Alexandra Maruna je v svojem zaključnem govoru spodbujala njegove trditve in dejala, da je Strasser želel z lažnima lobistoma skleniti posel in ne odkriti njune prave identitete.

Po besedah Marunove je Strasser zlorabil svoj mandat, da bi sam obogatel. To pa maje temelje demokracije, je dejala tožilka in dodala, da je bil Strasser podjetnik, ki je poskušal skleniti posel.

Thaler v preiskavi
V okviru preiskave primera Thalerja Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) ni našel dokazov o nepravilnostih, na podlagi katerih bi lahko uvedli disciplinski ali kazenski postopek. Preiskavo je Olaf zaključil decembra 2011.

Je pa maja lani Nacionalni preiskovalni urad (NPU) proti Thalerju podal kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani. To je nato septembra lani vložilo zahtevo za preiskavo na okrožno sodišče v Ljubljani.

Zahteva za preiskavo naj bi se nanašala na kaznivo dejanje po 2. odstavku 261. člena kazenskega zakonika, ki govori o jemanju podkupnine ter predvideva kaznovanje z zaporom od enega do osmih let zapora ter denarno kaznijo.

Podkupljivi Strasser mora v zapor
Podkupljivi Strasser mora v zapor