Polančec se bo moral še vrniti na sodišče, saj ga čakata še dva sodna procesa. Foto: EPA
Polančec se bo moral še vrniti na sodišče, saj ga čakata še dva sodna procesa. Foto: EPA
Ivo Sanader
Polančec se je branil, da je deloval po navodilih Sanaderja. Foto: EPA

Polančec je postal najvišji hrvaški vladni predstavnik, ki so ga do zdaj obsodili zaradi korupcije. Skupaj z njim je bil na leto in tri mesece obsojen tudi vukovarski odvetnik Peter Miletić, ki dve leti ne bo smel opravljati svojega poklica.

Sodba še ni pravnomočna, sodni proces pa velja za enega najhitrejših v zgodovini neodvisne Hrvaške, saj se je končal že po enem mesecu. Po končanem sojenju je Polančec dejal, da je tako razsodbo pričakoval, saj so jo po njegovih besedah sprejeli že prej na nekem drugem mestu.

Sodišče je razsodilo, da sta Polančec in Miletić oškodovala državni proračun, ko sta naročila izdelavo nepotrebne študije v vrednosti 68.000 evrov. To vsoto bosta zdaj morala vrniti v državno blagajno.

"Na ukaz Sanaderja"
Polančec je na sodišču dejal, da ni kriv, saj je deloval v interesu države in po ukazu nekdanjega predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja, ki je zahteval "rešitev pomembnega političnega vprašanja s čim manj denarja".

Nekdanji podpredsednik hrvaške vlade je pojasnil, da je šlo v omenjenem primeru za zaščito pravic delavcev srbske narodnosti v tovarni obutve Borovo, kjer jim niso upoštevali delovne dobe za obdobje, ko je bil Vukovar pod srbskim nadzorom, zaradi česar delavci niso mogli uveljaviti pravice do pokojnine ali odpravnine.

Obramba je zatrjevala, da je Polančec dosegel kompromis s srbskimi delavci, a naj s tem ne bi bili zadovoljni njihovi odvetniki, ki so tako izgubili priložnost za zaslužek. Polančec je nato odvetnikom ponudil denar, ki pa ni zadovoljil Miletića, ki je zato zagrozil s tožbo.

Da bi pomiril Miletića je Polančec naročil študijo o načinih urejanja težav v tovarni Borovo, ki je stala 68.000 evrov, je povedala obramba nekdanjega gospodarskega ministra.

Tožilstvo je zatrjevalo, da je Polančec naročil strokovno študijo, ki jo na ministrstvu sploh niso uporabili, s tem pa je Miletiću omogočil premoženjsko korist. Tako je zlorabil svoj položaj in svoja pooblastila, za kar je na Hrvaškem zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Znova na sodišče
To pa ni edino sojenje Polančecu, saj sta proti njemu vloženi še dve obtožnici. Ena ga bremeni, da je nezakonito porabil okoli 31.500 evrov za luči na nogometnem igrišču v svojem rojstnem kraju.

Še hujše obtožbe ga bremenijo v primeru živilskopredelovalnega velikana Podravka, saj naj bi družbo z nezakonitimi posli z delnicami oškodoval za okoli 55 milijonov evrov.