Podporniki nekdanjega predsednika vlade Imrana Kana so se zbrali pred volilnimi uradi in zahtevali svobodne in poštene volitve. Foto: Reuters
Podporniki nekdanjega predsednika vlade Imrana Kana so se zbrali pred volilnimi uradi in zahtevali svobodne in poštene volitve. Foto: Reuters

Najprej je zmago na parlamentarnih volitvah razglasil Navaz Šarif in dejal, da bo začel pogovore o oblikovanju koalicijske vlade, čeprav so prvi volilni izidi kazali na tesno vodstvo neodvisnih kandidatov. Kljub temu je dejal, da spoštuje volilne izide, in pozval k sodelovanju. "Vse stranke bi morale stopiti skupaj in oblikovati vlado," je po poročanju BBC-ja dejal Šarif.

Zmago je pozneje razglasil tudi Imran Kan, ki je na omrežju X delil posnetek, narejen s pomočjo umetne inteligence. V sporočilu, ki ga običajno posreduje prek svojih odvetnikov, je Kan pozval svoje podpornike k praznovanju zmage, ki je bila dosežena kljub "zatiranju stranke".

"Zaupal sem vam, da boste šli na volitve, in zaupanje ste upravičili z udeležbo, ki je vse šokirala," je sporočil.

Prvi izidi so začeli curljati s skoraj 10-urno zamudo, za kar je volilni urad okrivil vladno prekinitev telefonskih in spletnih storitev.

Največ sedežev, in sicer 98, so do zdaj prejeli neodvisni kandidati, med katerimi so tudi nekdanji poslanci stranke Imrana Kana (PTI), saj je oblast stranki prepovedala kandidirati na volitvah.

Zadnje štetje, ki ga je objavila volilna komisija, je pokazalo, da je Šarifova Pakistanska muslimanska liga – Nawaz (PML-N) osvojila 69 sedežev, kar je precej manj od 133 sedežev, potrebnih za oblikovanje vlade.

Pakistanska ljudska stranka Bilavala Buta Zardarija (PPP), sina umorjene premierke Benazir Buto, je prejela 52 glasov. Preostale glasove so prejeli manjše stranke in drugi neodvisni kandidati.

Neodvisni kandidati ne smejo sami oblikovati vlade, lahko pa v 72 urah po zmagi prijavijo pripadnost kateri koli stranki. To pogosto vodi do trgovanja in sklepanja novih zavezništev po volitvah, kar bi lahko zmanjšalo uspeh PTI-ja.

Izgredi in protesti proti domnevnim kršitvam

Navaz Šarif je pozval k skupnemu oblikovanju koalicijske vlade. Foto: Reuters
Navaz Šarif je pozval k skupnemu oblikovanju koalicijske vlade. Foto: Reuters

Zmaga neodvisnih poslancev bi bila presenetljiva, je za BBC povedala Maya Tudor, izredna profesorica z univerze v Oxfordu. "Zmaga bi bila izjemna – na vseh drugih volitvah v nedavni zgodovini Pakistana je zmagal kandidat, ki ga je podpirala vojska," je pojasnila. "Vendar tudi če kandidati PTI-ja zmagajo, je pred njimi trnova pot. Slab gospodarski položaj, konflikti na skoraj vsaki meji in naraščajoča inflacija, ki jo Pakistanci vse bolj občutijo," je opozorila.

ZDA so danes obsodile neupravičene omejitve svobode izražanja in združevanja med volitvami v Pakistanu ter izrazile zaskrbljenost zaradi obtožb o prirejanju glasov. Kljub temu Washington namerava sodelovati z vsakim, ki bo oblikoval prihodnjo vlado.

Britanski zunanji minister David Cameron je medtem izjavil, da je Združeno kraljestvo zaskrbljeno zaradi poteka volitev. "Imamo resne pomisleke glede poštenosti in pomanjkljive vključenosti v volitve. Obžalujemo, da vsem strankam ni bilo uradno dovoljeno sodelovati na volitvah in da so bili uporabljeni pravni postopki za preprečitev udeležbe nekaterih političnih voditeljev," je dodal.

Medtem je policija iz severozahodne pakistanske pokrajine Kiber Paktunkva poročala, da so izbruhnili izgredi, v katerih sta bila ubita najmanj dva privrženca stranke PTI, še več kot 20 pa je bilo ranjenih. V mestu Pešavar v Kiber Paktunkvi in mestu Kueta v pokrajini Beludžistan pa so potekali protesti proti domnevno prirejenim volilnim izidom.