Dezinformacije so bile objavljene na omrežju X, ki se je prej imenovalo Twitter. Foto: Reuters
Dezinformacije so bile objavljene na omrežju X, ki se je prej imenovalo Twitter. Foto: Reuters

Preiskavo je po poročanju Guardiana naročilo nemško zunanje ministrstvo, potem ko je posumilo, da so na udaru botov. Kot so sporočili po preiskavi, je ta prinesla spoznanje, da se morajo vlade sistematično spopasti z naraščajočim številom dezinformacijskih kampanj in prepoznati učinek, ki bi jih lahko imele na volitve.

Nemški strokovnjaki so s pomočjo specializirane programske opreme v obdobju med 10. decembrom in 10. januarjem odkrili obsežno število objav, ki so prefinjeno in usklajeno napadale nemško podporo Ukrajini v vojni proti Rusiji. V tem obdobju je bilo objavljenih več kot milijon objav v nemškem jeziku z okoli 50.000 lažnimi računi, kar je približno dve na sekundo.

V objavah so prevladovale kritike vlade kanclerja Olafa Scholza z očitki, da zanemarja potrebe Nemcev na račun podpore Ukrajini tako z orožjem kot pomoči v obliki sprejema ukrajinskih beguncev.

Da bi dosegli čim širše občinstvo, so objave po navedbah tednika Der Spiegel, ki je pridobil izsledke preiskave, vsebovale ključnike, kot sta "Oktoberfest ali #Bundesliga.

Skrb pred vplivanjem na evropske volitve

Poznavalci so prepričani, da je širjenje dezinformacij povezano s kampanjo Doppelganger, ki je povezana z Rusijo in se je prvič pojavila maja leta 2022, ko so bile tarča Velika Britanija, Francija in Italija. Lažne objave so posnemale novice znanih spletnih portalov, kot sta Guardian in Daily Mail.

Preiskovalci so tudi ugotovili, da se je število lažnih objav opazno zmanjšalo ob koncih tedna in ob dneh, ki so v Rusiji prazniki.

Nemško vlado skrbi, da bi lahko podobno kampanjo uporabili tudi za vplivanje na prihajajoče evropske volitve in volitve v treh vzhodnonemških deželah, kjer v anketah vodi skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD).

Analitiki so opazili podobnost med tonom objav pri lažnih novicah v kampanji in retoriko, ki jo uporablja AfD. Stranka je sicer znana po nasprotovanju vladni politiki do vojne v Ukrajini in naklonjenosti do ruskega predsednika Vladimirja Putina.