Nemška policija je sporočila, da so prijeli 55-letnega osumljenca in našli pet steklenic zastrupljene otroške hrane v Friedrichshafnu. Foto: EPA
Nemška policija je sporočila, da so prijeli 55-letnega osumljenca in našli pet steklenic zastrupljene otroške hrane v Friedrichshafnu. Foto: EPA
Osumljenec
Posnetek osumljenca, ki so ga posnele varnostne kamere trgovine v Friedrichshafnu. Foto: EPA

Policija je iskala okoli 50 let starega moškega, ki je trgovinam, potrošniškim organizacijam in policiji pošiljal grozilna pisma, v katerih je zahteval več milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Moškega so sicer sredi septembra posnele varnostne kamere, ko je v supermarketu v nemškem mestecu Friedrichshafen na police odlagal hrano. Nato je prek elektronske pošte o svojem početju obvestil policijo in zagrozil, da bo to storil po vsej Nemčiji in tujini, če mu ne izplačajo denarja. Pozneje so v supermarketu odkrili pet zastrupljenih steklenic otroške hrane.

K prijetju 55-letnika so pripomogli namigi javnosti, saj je policijo o moškem obvestilo več sto ljudi. Glavnega osumljenca so aretirali v mestu Tübingen.

V hrani našli strupeno snov
Policija je še sporočila, da so v otroški hrani našli etilenglikol, organsko spojino brez vonja in okusa, ki se uporablja v proizvodnji poliestrskih vlaken v tekstilni industriji in polietilentereftalatnih (PET) smol, ki se uporabljajo za plastenke, in je ob zaužitju lahko smrtno nevarna. Sicer ne poročajo o primerih zastrupitve.

Moški grozil z zastrupitvijo več proizvodov
Tožilstvo v sosednjem mestu Konstanca je sporočilo, da je moški grozil z zastrupitvijo 20 različnih proizvodov. Nemška policija zato ljudi opozarja, naj bodo pri kupovanju hrane pazljivi in pozorni na morebitne znake poseganja v embalažo oziroma v živilske proizvode.