Thatcherjeva je vladala med letoma 1979 in 1990. Foto: EPA
Thatcherjeva je vladala med letoma 1979 in 1990. Foto: EPA
John Major in Margaret Thatcher
S Thatcherjevo je Velika Britanija doživela politični, družbeni in ekonomski preobrat. Na Downing Streetu 10 jo je nasledil John Major. Foto: EPA
Thatcherjeva na pogrebu Ronalda Reagana
Thatcherjeva in predsednik ZDA Ronald Reagan sta imela poseben odnos. Kot je razvidno iz arhivskih dokumntov, so bili odnosi z Reaganovim predhodnikom Carterjem nekoliko manj 'posebni'. Foto: EPA

Dokumenti iz arhiva britanske vlade so bili v skladu z zakonom objavljeni po 30 letih, iz njih pa je razvidno, kako je 'železna lady' obračunavala z vladnimi ministri in njen odnos do tujih državnikov.

"Posebni odnosi" med ZDA in Veliko Britanijo so se znašli v težavah na višku nemirov na Severnem Irskem. Ko je IRA leta 1979 umorila lorda Mountbattena, kraljičinega bratranca in nekdanjega guvernerja Indije, iz ZDA ni prišel odziv, ki ga je London pričakoval. Predsednik ZDA Jimmy Carter je izrazil "globoko užaloščenost" ob lordovi smrti, ki je sprožila šok in jezo po svetu, ni pa omenil terorizma. Downing Street 10 je potihoma pomanjkanje Carterjeve obsodbe IRE označil za "nezadostnost".

Carterju namignila, naj bere dnevne časopise
Incident je sledil že sicer napetim tednom v anglo-ameriških odnosih. Ameriška vlada britanski ni odobrila prošnje za nove pištole ruger, s katerimi je želel London opremiti policiste na Severnem Irskem. Thatcherjeva se je dodatno ujezila, saj je to videla kot vedno večje ameriško vmešavanje v dogajanje na Severnem Irskem. V pismu je Carterju na njegov poziv, naj spremeni politiko do Severne Irske, odgovorila, da se London ne vtika v njegovo "črnsko politiko". Ko ji je poslal dokaze, da so izvajali nasilje protestantskega prebivalstva nad katoliškim, mu je posmehljivo dogovorila, naj ji ne "pošilja zgodbic iz 19. stoletja" in da je čas, da tudi ameriški predsedniki začnejo brati dnevne časopise.

Nesrečna, ker ni mogla pomagati prijatelju
London je skrbelo, da bo odstavljeni iranski šah Reza Pahlavi skušal najti novi dom v Veliki Britaniji. Da bi ga prepričali o nasprotnem, so na tajno misijo na Bahame poslali diplomata. Thatcherjeva je bila "zelo nezadovoljna" s tem, da ni mogla pomagati "trdnemu in koristnemu prijatelju Velike Britanije". Nerada je sprejela nasvet zunanjega ministrstva, da bi, če bi šahu dovolili, da se ustali na svojem posestvu zunaj Londona, nastale velike varnostne težave, ogroženo pa bi bilo tudi osebje na britanskem veleposlaništvu v Teheranu. Odločitev, da šah v Veliki Britaniji ni dobrodošel, je sprejela še vlada premierja Jima Callaghana.

Prva ženska na položaju britanskega premierja je imela navado z modrim nalivnim peresom na vse uradne dokumente in programe različnih državniških obiskov pisati opombe. Tako je na program večerje s tedanjim nemškim kanclerjem Helmutom Schmidtom napisala: "Ima kancler smisel za humor?"

Varčevanje tudi pri božičnih voščilnicah
Neusmiljena je bila tudi do lastnih ministrov. Kmalu po prihodu na oblast je Thatcherjeva ministrom naložila, naj zmanjšajo stroške na svojih ministrstvih vsaj za 10 in največ za 20 odstotkov. Njeni načrti, da zmanjša zapravljanje javnega sektorja, so naleteli na neodobravanje predvsem pri ministru za finance Geoffreyju Howu in obrambnem ministru Francisu Pymu. Kljub pisnim protestom obeh ministrov je premierka vse njune argumente zavrnila. "Kaj delamo s 566.000 javnimi uslužbenci, česar ne moremo narediti s 500.000," je odgovorila. Premierka je - v duhu varčevanja - zavrnila predlog, da bi javnim uslužbencem z namenom dviganja načete morale pošiljali božične voščilnice.

Rasistka?
Dokumenti razkrivajo, da je Thatcherjeva zavrnila ponudbo japonske vlade, da bi jo med njenim obiskom v Tokiu junija 1979, mesec po njeni izvolitvi, med gospodarskim vrhom varovalo 20 karateistk. Iz dopisa britanskega zunanjega ministrstva maja 1979 je razvidno, da je želela biti premierka "obravnavana na povsem enak način kot drugi voditelji, ne da se jo izpostavlja". Zavrnila je tudi uradno prošnjo ZN-a, da bi Velika Britanija sprejela 10.000 beguncev iz Vietnama. Prošnjo je zavrnila, češ da bi lahko nastali nemiri, če bi Vietnamci imeli prednost pred "belimi državljani" pri pridobivanju državnih stanovanj. Svojim ministrom je dala vedeti, da je veliko bolj naklonjena "beguncem iz Poljske in Madžarske, ker se veliko bolje asimilirajo v britansko družbo".

Varčna premierka
Ob prvem srečanju s tedanjim francoskim predsednikom Valeryjem Giscardom d'Estaingom v Parizu je Thatcherjeva v prostocarinski trgovini kupila steklenico svojega najljubšega viskija Teachers in cigarete za soproga Denisa, račun (znašal je 65,10 franka) pa je moralo plačati osebje britanskega veleposlaništva. Downing Street 10 je denar vrnil šele po dolgem vztrajanju veleposlaništva.

"Nikoli ne priznaj"
In kako se je Thatcherjeva 11 let obdržala na vrhu britanske vlade? Kot kaže, se je trdno držala vodila "nikoli ne priznaj ničesar, razen če moraš, in še potem le v posebne namene ter v omejenem obsegu". Njeno vodilo je razvidno iz dopisa njenemu predhodniku Callaghanu, ko je bila še voditeljica opozicije. Callaghan je zagovarjal objavo knjige o britanskih tajnih službah med 2. svetovno vojno, čemur je bodoča britanska premierka ostro nasprotovala.