Breivik je 22. julija Norveško zavil v črno. Foto: EPA
Breivik je 22. julija Norveško zavil v črno. Foto: EPA
Poročilo
Norveška sodišča lahko nasprotujejo psihiatričnim ocenam ali naročijo nove preizkuse. Foto: EPA
Utoya
V strelskem pohodu na Utoyi so umrlo večinoma najstniki. Foto: EPA

Desničarski terorist Breivik je 22. julija v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na bližnjem otoku Utoya ubil 77 ljudi. To je bil najhujši napad na Norveškem po drugi svetovni vojni in javnost je bila popolnoma šokirana ob julijskih dogodkih.

V torek je posebna skupina psihiatrov podala zaključno oceno, v kateri so 32-letnega Breivika razglasili za neprištevnega, saj naj bi trpel za paranoidno shizofrenijo in psihozo. Če bo sodišče sprejelo oceno psihiatrov, bo do konca življenja preživel v psihiatrični kliniki in ne v zaporu. Sam Breivik je oceno psihiatrov označil za "žaljivo".

Psihiatrična ocena Breivika je razdelila Norvežane in javnomnenjska raziskava takoj po objavljenem poročilu o njegovem duševnem stanju je pokazal, da se kar 48 odstotkov vprašanih z njo ne strinja.

Jeza in olajšanje
"To je za vse nas popolnoma nesprejemljivo," je dejala Elfete Selaci, mati najstnice, ki je bila ubita med Breivikovim strelskim pohodom. "Vedel je, kaj počne, in to je načrtoval dolgo časa," je dodala, medtem ko je njen soprog dejal, da v globoko v srcu čuti žalost, ko sliši, da so za bolnega razglasili človeka, ki je ubil toliko ljudi.

Nekateri so drugačnega mnenja in so prepričani, da je to najbolje. "To je olajšanje. Ne želite si, da bi vam sodili na istem sodišču kot njemu. To bi omadeževalo celoten sistem in bi bilo proti mojemu občutku za pravico," je upokojenka Liv Svaba iz Osla. "Če bi ga razglasili za prištevnega, potem bi to pomenilo, kot da je eden izmed nas. Toda on je proti vsemu, za kar se mi zavzemamo," je še dodala.

22-letni Björn Ihler, ki je preživel streljanje na Utoyi, je povedal, da sam ne išče maščevanja. "Zame ni najpomembneje, da se Breivika kaznuje. Kar je pomembno, je, da ne predstavlja več grožnje družbi," meni Ihler.

Odločitve sprejema sodišče
Tudi med politiki so mnenja deljena. Nekateri politiki so izrazili ogorčeni na psihiatrično oceno morilca, ki je svoje napade sistematično načrtoval zadnjih devet let.

Predstavniki vladajoče laburistične stranke, katere člani podmladka so bili žrtve streljanja, menijo, da se mora sodišče odločiti o nadaljnjih korakih. "Ni pomembno, kako se počutim jaz. Politiki ne sprejemajo odločitev, to je stvar neodvisnega sodišča," je dejal premier Jens Stoltenberg, čigar urad je bil močno poškodovan v eksploziji bombe, ki jo je Breivik podtaknil v središču Osla.

243-stransko poročilo sta pripravila dva psihiatra, ki ju je za oceno Breivkovega obnašanja določilo sodišče. V javnosti so objavili samo zaključek poročila, v katerem piše, da Breivik verjame v več različnih oblik "bizarnih zablod", vključno s tem, da je bil izbran za to, da določi, kdo bo lahko živel in kdo ne.

V manifestu, ki ga je na spletu objavil pred svojim morilskim pohodom, je Breivik zapisal, da hoče Norveško rešiti pred grožnjo muslimanskega priseljevanja.

V poročilu še piše, da je Breivikovo stanje zahteva medicinski pristop. Bil naj bi tudi nagnjen k samomoru in naj bi predstavljal grožnjo tako sebi kot okolici.