Berezovski je prepričan, da za umorom nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka stoji Moskva. Foto: EPA
Berezovski je prepričan, da za umorom nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka stoji Moskva. Foto: EPA

Ruske oblasti so na zagovor poklicale britanskega veleposlanika v Moskvi Tonyja Brentona. Od njega so zahtevale pojasnilo okoliščin o izgonu moškega ruskega rodu, ki ga je britanska policija aretirala v Londonu 21. junija, ker naj bi nameraval umoriti Berezovskega, ostrega kritika Kremlja.

Če je bil moški res Rus in je nameraval zagrešiti kaznivo dejanje, zakaj niso britanski pravosodni organi ob njegovem izgonu obvestili ruske oblasti, se sprašujejo na ruskem zunanjem ministrstvu.

Berezovski, ki je zatočišče poiskal v Veliki Britaniji, je razkril, da ga je londonska policija obvestila o zaroti proti njemu, zato je zapustil državo in se vrnil, ko je bilo spet varno.

Odnosi med Moskvo in Londonom so zaradi prepira o izročitvi Andreja Lugovoja, glavnega osumljenca za umor Litvinenka, na najnižji točki po padcu Sovjetske zveze. Potem, ko je Britanija izgnala štiri diplomate, je Rusija odgovorila z enakim ukrepom. Prepir o izročitvi Lugovoja pa je le zadnji v vrsti številnih zapletov, povezanih z britanskim azilom številnim nasprotnikom predsednika Putina, med njimi tudi milijonarju Borisu Berezovskemu.