Človekoljub Bono se je v Davosu zavzel za pomoč Afriki. Foto: EPA
Človekoljub Bono se je v Davosu zavzel za pomoč Afriki. Foto: EPA
Peter Mandeloson
Evropski komisar za trgovino Mandelson zagovarja nujnost dogovora o svetovni trgovini. Foto: EPA
Ekonomski forum v Davosu

Pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so jih države WTO-ja začele v Dohi, so propadla julija lani. Predstavnik trgovinske organizacije je povedal, da je Lamy predlagal nadaljevanje pogovorov, ministri za trgovino pa so se z njim strinjali.

Tudi evropski komisar za trgovino Peter Mandelson je dejal, da so se ministri dogovorili o nadaljevanju pogajanj in da vse kaže, da bodo v okviru WTO-ja končno dosegli dogovor. "Verjamem, da smo nazaj, saj so tihi dogovori med posameznimi pogajalci obrodili sadove," je povedal Mandelson.

Kljub vsemu je bila izjava 30 ministrov, ki so se udeležili zasedanja v Davosu, kratka in ni kazala, da bi se države premaknile kaj bližje dokončnemu dogovoru, so pa pogajanja v Davosu ena zadnjih možnosti za obnovitev pogajanj o liberalizaciji trgovine.

Afrika nujno potrebuje pomoč
Zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu sta se udeležila tudi pevec irske skupine U2 Bono in britanski premier Tony Blair, ki sta države in podjetja, ki so Afriki obljubili pomoč, pozvala, naj svoje obljube tudi držijo. Neizpolnitev obljub bi po njunem mnenju lahko izničila vse dozdajšnje dosežke v Afriki, kjer je glavni sovražnik predvsem korupcija.

Bono in Blair sta poudarila, da mora biti odpis afriškega dolga prednostna naloga junijskega vrha članic skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) v Nemčiji. "Afrika je magična, izredna celina in moramo jo začeti opisovati kot priložnost, ne kot breme," je poudaril Bono.

Svetovni voditelji, zbrani v Davosu, so opozorili na težavo sposobnosti izvedbe posameznih programov za pomoč Afriki. Denar ni dovolj, potrebno je tudi tehnično znanje in sposobnost, da se ta denar učinkovito porabi. Afrika potrebuje učitelje, medicinske sestre, zdravnike, inženirje in druge strokovnjake, da se bo lahko ob denarni pomoči sama postavila na noge, so prepričani svetovni voditelji.

Ekonomski forum v Davosu