Ponoči so bile temperature na 80 odstotkov ozemlja ZDA pod lediščem. V New Yorku je prvič po 700 dneh zapadel sneg.

Po večini ZDA so šole zaprte tudi danes, potem ko so bile že v ponedeljek zaradi praznika Martina Luthra Kinga mlajšega. Danes se je mraz razširil še na obalna območja severovzhoda ZDA in mesto New York je prvič po 701 dnevu dobilo sneg, ki pa ga je bilo le tri centimetre, preden se je začel topiti.

Zaradi vetra, ki je temperaturo ponekod znižal pod minus 30 stopinj Celzija, bi se lahko zimske razmere razširile tudi na jug ZDA vse tja do Misisipija.

Mraz bi se moral v četrtek unesti, vendar pa je konec tedna pričakovati še en vdor hladnega arktičnega zraka, je opozorila Nacionalna vremenska služba ZDA, ki dodaja, da je mraz doslej po ZDA zahteval sedem življenj.

Zaradi mraza in snega odpovedujejo polete in tudi druge dejavnosti. Tekmo poklicne nogometne lige NFL med ekipama Bills in Chiefs v newyorškem Buffalu so prestavili zaradi temperatur okrog deset stopinj pod ničlo, v naslednjih dneh pa na tem območju pričakujejo še do pol metra snežnih padavin.

V teksaškem Fort Worthu, ki leži ob Dallasu, so od petka zaradi podhladitve zdravili najmanj 38 ljudi, poročajo lokalni mediji, to pa so večinoma brezdomci.

Danes zjutraj je bilo po ZDA odpovedanih 1300 poletov, našteli pa so tudi 11.000 zamud, poroča spletna stran FlightAware. Z zamudami in odpovedmi se spopadajo med drugim v Bostonu, New Yorku, Baltimoru, Washingtonu, Dallasu, Atlanti in drugje po ZDA.