Varnost v iraških mestih je zdaj v rokah iraških varnostnih sil. Foto: EPA
Varnost v iraških mestih je zdaj v rokah iraških varnostnih sil. Foto: EPA

Prihodnost pripada tistim, ki gradijo, in ne tistim, ki uničujejo.

Barack Obama
Basra
V mestih bo za varnost skrbelo več kot 750.000 pripadnikov iraških varnostnih sil. Foto: EPA

"Za iraško ljudstvo je današnji dan upravičeno razlog za slavje. Gre za pomemben korak naprej pri prevzemanju nadzora nad lastno usodo za suvereni in združeni Irak," je dejal ameriški predsednik.

Obama je spomnil, da so se ameriški vojaki umaknili, tako kot je bilo določeno v časovnem načrtu, ki predvideva popoln umik iz Iraka do leta 2012. Tiste, ki želijo z nasiljem uničiti prihodnost Iraka, je opozoril, da jim ne bo uspelo, saj so po njegovih besedah na napačni strani zgodovine.

Iraške voditelje je Obama pozval, da sprejmejo nekatere težke odločitve za rešitev sporov, ki stojijo na poti do politične sprave med suniti, šiiti in Kurdi. Ob tem jim je obljubil, da bodo v ZDA našli zanesljivega partnerja.

Nasilje pokvarilo slavje
Iračani po vsej državi so bučno proslavili umik ameriških vojakov, toda njihovo slavje je pokvaril bombni napad v Kirkuku, ki je terjal več kot 30 smrtnih žrtev. Potem ko so bili Iračani leto dni priča zmanjševanju nasilja, se je v zadnjih mesecih spet povečalo število napadov in samo v preteklih dveh tednih je bilo ubitih okoli 250 ljudi.

Za mnoge to pomeni napoved nadaljnjega povečevanja nasilja skrajnežev, ki bodo vsekakor preizkušali sposobnost iraške vlade pod vodstvom premierja Nurija Al Malikija, da zagotovi mir in varnost v državi. Do popolnega umika se bo lahko iraška vlada zanesla na ameriške vojake, ki ji bodo pomagali, če bo to potrebno. V tem trenutku je še vedno prisotnih 130.000 ameriških vojakov.

Prihodnost pripada tistim, ki gradijo, in ne tistim, ki uničujejo.

Barack Obama