Obama skuša utišati kritike njegovega boja proti teroristom. Foto: Reuters
Obama skuša utišati kritike njegovega boja proti teroristom. Foto: Reuters

Po razširjeni seji sveta za nacionalno varnost v Pentagonu je Obama stopil pred novinarje, kjer je pojasnil, da je zadevanje terorističnih tarč vse težje, a bodo to nadaljevali vse do uničenja Islamske države, pri čemer upa, da bodo ameriške zaveznice okrepile vojaški prispevek za boj proti skrajnežem. V ta namen se bo na obisk zaveznic na Bližnjem vzhodu odpravil obrambni minister Ash Carter.

Obama je dejal, da Islamsko državo napadajo bolj kot kadar koli in naštel dosežke ZDA ter njenih zaveznic v boju proti skrajni skupini, ki so ji odvzeli pomemben del ozemlja, ki ga je še do pred kratkim zavzemala.

Po njegovih besedah Islamska država že od poletja letos ni izvedla niti ene uspešne kopenske operacije v Siriji ali Iraku. V Iraku je tako izgubila 40 odstotkov prej zavzetega ozemlja.

Dolg seznam ubitih voditeljev IS-ja
Kot je dejal Obama, ne more našteti vseh ubitih voditeljev skupine, saj je seznam predlog, vsem preostalim pa je sporočil, da se ne morejo skriti in so naslednji na vrsti. Koalicija na čelu z ZDA še naprej napada tudi cisterne, naftne vrtine in rafinerije v lasti Islamske države, ki velik del svojih prihodkov ustvari prav s preprodajo nafte.

Obama se je znašel pod plazom kritik republikancev, ki mu očitajo, da ne naredi dovolj v boju proti Islamski državi in za odpravo teroristične nevarnosti.

Te kritike so se še okrepile po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, ko je bilo ubitih 130 ljudi, in po 2. decembru, ko je zakonski par ubil 14 ljudi v San Bernardinu v Kaliforniji, za kar naj bi dobila navdih pri islamskih skrajnežih.