V Washingtonu potekajo še zadnje priprave na slovesno prisego Obame, ki bo 20. januarja. Foto: EPA
V Washingtonu potekajo še zadnje priprave na slovesno prisego Obame, ki bo 20. januarja. Foto: EPA

Ob tem je 47-letni politik, ki bo 20. januarja slovesno prisegel kot 44. predsednik, napovedal, da bo eden največjih izzivov njegovega predsedovanja Iran. V televizijskem intervjuju za ABC je tudi dejal, da ga skrbi zaradi iranske podpore libanonskemu gibanju Hezbolah in iranski jedrski program.

Ekipa se bo bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu posvetila kot celoti, je dejal in dodal, da bo skupina "najboljših mogočih ljudi" sodelovala z vsemi stranmi. Po njegovih zatrjevanjih si bo ekipa prizadevala oblikovati strateški pristop, ki naj bi tudi zagotovil, da bodo tako Izraelci kot Palestinci uresničili svoja prizadevanja, ob tem pa znova ponovil, da do prevzema funkcije vprašanje izraelske ofenzive v Gazi prepušča odhajajoči administraciji predsednika Georgea Busha. Ob tem je dodal, da še vedno meni, da ima Izrael pravico braniti svoje državljane, kot je to povedal že julija ob obisku območja.

Dober teden dni pred inavguracijo je tudi ponovil svojo obljubo, da bo zaprl zapor v Guantanamu, a dodal, da se to verjetno ne bo zgodilo že v prvih 100 dnevih predsedovanja. "Težje je, kot si večina ljudi predstavlja. To ni le edina pravilna stvar, ki jo moram storiti, temveč mora biti tudi del naše širše nacionalne varnostne strategije, ker bomo svetu poslali sporočilo, da smo resni glede svojih vrednot."

K. T.