Grobišče so začeli preiskovati šele po zamenjavi oblasti. Foto: EPA
Grobišče so začeli preiskovati šele po zamenjavi oblasti. Foto: EPA

Žrtve so bile zbrane v nekem lokalu v Suvi Reki in nato pobite dva dni po začetku Natovih letalskih napadov na Srbijo marca 1999. Med žrtvami, ki so bile pokopane v množičnem grobišču na nekem policijskem poligonu v beograjskem predmestju Batajnica, je bilo tudi 13 otrok, nosečnica in ženska, stara več kot 100 let.

Potem ko so žrtve po padcu režima Slobodana Miloševića izkopali, so oktobra 2005 pridržali več domnevnih storilcev, med njimi pet takšnih, ki so bili še vedno zaposleni kot policisti.

Med obtoženci sta nekdanji vodja policije v Suvi Reki Radoje Repanović in nekdanji pomočnik vodje srbske žandemarije Radoslav Mitrović, ki je bil med vojno poveljnik posebnih enot.

Tokratne obtožnice so prve, ki so povezane s primerom množičnega grobišča pri Beogradu. Med vojno na Kosovu je umrlo okoli 10.000 Albancev, okoli 800.000 pa jih je moralo zapustiti domove in zbežati v Albanijo in Makedonijo.

Srbsko posebno sodišče za vojne zločine, ustanovljeno pred tremi leti, preganja zločine, s katerimi se haaško sodišče zaradi pomanjkanja kadrov ali sredstev ne namerava ukvarjati.