Foto:
Foto:
Britanski premier Tony Blair je dobil od lorda Huttona zadoščenje, da je delal prav.

Že včeraj je odstopil vodja BBC-ja Gavyn Davis. BBC se je tudi "brezrezervno" javno opravičil britanski vladi zaradi nedokazanih obtožb o namernem napihovanju nevarnosti iraškega orožja.

Poročilo Huttonove komisije stopilo v bran vladi
V poročilo sodnika lorda Huttona so zapisali, da vlada ni načrtovala razkritja identitete strokovnjaka za biološko orožje, Davida Kellyja, zato tudi ni pognala Kellyja v samomor. Dodajajo tudi, da podatki o iraški grožnji niso bili namerno prenapihnjeni. Preiskava je Blaira očistila vseh sumov, to pa je verjetno tudi konec večmesečne krize britanske vlade.

Po dolgih mesecih konec vladne krize?
Britanski premier Tony Blair je z odločitvijo Huttonove komisije, da britanska vlada ni kriva za smrt Davida Kellyja, dosegel pomembno zmago. V zadnjih dneh se je moral Blair spopadati tudi z nasprotovanjem znotraj svoje laburistične stranke.

Po opravičilu BBC-ja in odstopu generalnega direktorja Greg Dyke, ki ga je leta 2000 nastavil prav on, je Blair dejal, da so pod nesporazum med vlado in javno medijsko hišo potegnili črto, dogodke pa označil kot preteklost.

Se je kriza prenesla na BBC?
Javna radiotelevizija BBC je stara že 82 let, financira pa se iz obvezne naročnine, ki znaša 116 britanskih funtov letno za vsako družino s televizorjem. Še vedno predstavlja model organiziranosti javne medijske hiše. Skrbno varuje novinarsko neodvisnost in zato prihaja do pogostih konfliktov s politiko. Doslej pa nobena kritika javnega uslužbenca ni bila tako ostra kot ta v poročilu lorda Huttona.