General Haluc je bil deležen mnogih kritik zaradi vodenja vojne v Libanonu. Foto: Reuters
General Haluc je bil deležen mnogih kritik zaradi vodenja vojne v Libanonu. Foto: Reuters
Dan Haluc in Ehud Olmert
Haluc je Olmerta pustil samega v boju s preiskovalno komisijo. Foto: Reuters
Odstopil general izraelske vojske

General Haluc se je odločil, da bo prevzel odgovornost za svoja dejanja, ker so bili izsledki posebne komisije, ki je preiskovala 34-dnevno vojno med Izraelom in Libanonom lani poleti, porazni.

Napačne poteze Haluca
Posebna komisija je vojaško vodstvo grajala zaradi slabega načrtovanja vojne, slabe strategije in slabe izvedbe. Izsledki preiskave sicer še niso prišli v javnost, je pa televizijska mreža BBC poročala, da so predvsem generala Haluca kritizirali, da se je preveč zanašal na letalske sile in je predolgo čakal, preden je v Libanon poslal kopenske sile.

General Haluc je v odstopnem pismu, ki ga je izročil premierju Ehudu Olmertu, zapisal, da "so odmevi vojne oslabeli, jaz pa sem se odločil prevzeti vso odgovornost". Izraelski premier Ehud Olmert je skušal generala Haluca prepričati, naj z odstopom počaka do konca preiskave, a njegove prošnje niso bile uslišane.

Vlada na konec priskave še čaka
Komisija je namreč končala preiskavo vključenosti in odgovornosti vojske v vojni, čaka pa jo še preiskava civilnega vodstva. Strokovnjaki opozarjajo, da bi z odstopom Haluca vsa odgovornost za vojno lahko padla na izraelsko civilno oblast.

Vojna v Libanonu:
začela se je 12. julija 2006 in trajala 34 dni.
Žrtve na strani Izraela: 116 vojakov in 43 civilistov.
Žrtve na libanonski strani: približno 1.000, večinoma civilistov.
Velika škoda je bila storjena na libanonski infrastrukturi, na tisoče domov je bilo popolnoma uničenih.

Odstopil general izraelske vojske