Foto:
Foto:
V treh letih in pol palestinske vstaje je bilo med ubitimi Palestinci veliko otrok.

ZDA so namreč v petek v Varnostnem svetu ZN-a z vetom zavrnile obsodbo izraelskega atentata na šejka Jasina.

Palestinski minister Sajeb Erekat je izrazil bojazen, da bo ameriški veto še bolj opogumil Izrael, da nadaljuje pot nasilja, atentatov in okupacije palestinskih ozemelj.

Visoki vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanijah pa je dejal, da ameriški veto pomeni novo zeleno luč za načrtovane uboje Palestincev, kaže pa tudi na ameriško vpletenost v uboj Jasina.

Ubit šestletni deček
V Nablusu na Zahodnem bregu je bil med streljanjem ubit šestletni palestinski deček. Izraelska in palestinska stran za smrt krivita druga drugo, družina ubitega Kaleda Valvila pa je povedala, da je bil deček ustreljen v tilnik, ko so izraelski vojaki z bližnjega hriba streljali na njihovo hišo.

Izraelci so sicer v bližnjem begunskem taborišču Belata iskali palestinske skrajneže. Izraelski vojaški poveljnik je dejal, da je dečka ustrelil palestinski napadalec, ko je divje streljal na izraelski vojaški džip.

Pogovori o izraelskem umiku iz Gaze
Ameriški predsednik George Bush se bo naslednji mesec z voditelji Izraela, Egipta in Jordanije pogovarjal o izraelskem umiku iz Gaze. Bela hiša je sporočila, da je napovedan izraelski umik iz Gaze pozitiven in zgodovinski korak, kljub temu da se je ustavilo uresničevanje mirovnega načrta za Bližnji vzhod.

Ločena srečanja naj bi tako umirila stopnjevanje napetosti v regiji, potem ko je Izrael v ponedeljek umoril duhovnega vodjo skrajnega palestinskega gibanja Hamas šejka Jasina.

ZDA in Izrael skušajo zagotoviti, da po umiku izraelske vojske iz Gaze oblasti nad palestinskim ozemljem ne bi prevzel Hamas.