Razmere na palestinskih ozemljih so se zelo zaostrile po četrtkovem poskusu atentata na Hamasovega premierja. Foto: EPA
Razmere na palestinskih ozemljih so se zelo zaostrile po četrtkovem poskusu atentata na Hamasovega premierja. Foto: EPA
Ismail Hanija z varnostniki
Palestinski premier ima ob sebi vseskozi številčno varnostno službo. Foto: EPA

Predstavniki Hamasa so potrdili, da jim je uspelo doseči dogovor o premirju z gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Dogovorili so se tudi, da bodo nadaljevali pogajanja za oblikovanje vlade narodne enotnosti, ustavili merjenje moči, dopustili vrnitev varnostnih sil na sedeža obeh gibanj, izpustili vse ujetnike in končali zasedbo ministrstev. Pozneje je dogovor med skupinama potrdil tudi Fatah.

Nasilje ustavilo življenje v Gazi
Od sobote, ko je predsednik Abas napovedal razpis predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev, so v Gazi potekali krvavi spopadi, v katerih sta dva človeka umrla, veliko pa je bilo tudi ranjenih.

Neznanci so v Gazi streljali na zunanjega ministra Hamasa Mahmuda Al Zaharja, ki v napadu ni bil ranjen; Hamas je za napad obtožil sile predsednika Mahmuda Abasa. Že predtem je okoli 4.000 pripadnikov garde, ki varuje predsednika Mahmuda Abasa, zasedlo kmetijsko in prometno ministrstvo, potem ko so njene prostore ponoči napadli neznanci, domnevno iz vrst Hamasa.

Hanija ostro napadel Abasov predlog
Predsednik Abas je na palestinski televiziji pozval k sklicu novih parlamentarnih volitev, da bi zgladil spor med vladajočim gibanjem Hamas in privrženci Abasovega Fataha, ki je grozil, da bo prerasel v državljansko vojno. Njegovo odločitev so pozdravili tako v ameriški administraciji kot tudi v Veliki Britaniji in Španiji, medtem ko je Hamas možnost odločno zavrnil. Premier Hanija je dejal, da Abas nima legitimnosti, na podlagi katere bi lahko sklical predčasne volitve.

Najnovejše raziskave javnega mnenja kažejo, da bi Hamas na morebitnih volitvah izgubil večino, ki si jo je pridobil na volitvah januarja letos, saj ga podpira le 37 odstotkov vprašanih. Abasov Fatah ima 42-odstotno podporo ljudi, predčasne volitve pa podpira 61 odstotkov ljudi.

N. Š./B. T.