Palestinci so v Egiptu nakupovali najnujnejše stvari. Foto: EPA
Palestinci so v Egiptu nakupovali najnujnejše stvari. Foto: EPA
V Gazi podrt zid

Skozi vrzeli, ki so jih naredili v mestu Rafa, je več deset tisoč Palestincev vdrlo v Egipt, da bi nakupili živila, gorivo in druge nujne potrebščine, ki jim jih primanjkuje zaradi izraelske osamitve Gaze.

Po poročanju izraelskega časopisa Harec naj bi mejo prestopilo kar 350.000 Palestincev. Časopis dodaja, da Hamas odgovornosti za nasilno odprtje meje ne prevzema odgovornosti in da naj bi oblasti v Gazi ljudem, ki so se vračali v Gazo, zasegle celo nekaj pištol.

Egiptovske varnostne sile jih niso ustavljale, Palestincem skušajo le preprečiti odhod v notranjost Egipta.

Hanija sklicuje sestanek
Vodja Hamasa na območju Gaze Ismail Hanija je Egipt in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval na nujne pogovore o prehodu meje. "Nočemo nadzirati vsega, smo del palestinskega ljudstva," je dejal Hanija.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je povedal, da je svojim silam naročil, naj Palestincem dovolijo, da vstopijo v državo in se najejo ter nakupijo hrano, potem pa se vrnejo. Izraelsko zunanje ministrstvo pa je ob tem izrazilo zaskrbljenost nad kaosom."Naloga Egipta je, da poskrbi za varnost na meji, kot je bilo to zapisano v podpisanem sporazumu," je sporočil Arje Mekel, predstavnik omenjenega ministrstva. Podobno se je odzvalo tudi ameriško zunanje ministrstvo.

M. R.

V Gazi podrt zid