Papež je voditelje pozval k zagotovitvi njene etičnosti ter da bi služila miru in bratstvu med ljudmi. Opozoril je na njene nevarnosti.

V poslanici, ki jo je danes objavil Vatikan in je posvečena temi umetne inteligence in miru, je poudaril, da morajo biti nove tehnologije vedno usmerjene v prizadevanja za mir in skupno dobro v službi celostnega razvoja posameznikov in skupnosti, poroča portal Vatican news.

Pozdravil je napredek znanosti in tehnologije, ki je prispeval k zmanjšanju trpljenja ljudi. Hkrati je papež opozoril, da človeštvo z nekaterimi odkritji dobiva široko paleto možnosti, vključno s takšnimi, ki lahko predstavljajo tveganje za preživetje človeštva in ogrožajo naš planet.

Izpostavil je nevarnosti uporabe umetne inteligence za dezinformacije in vmešavanje v volitve, pa tudi pri sprejemanju odločitev, kot je na primer ta, kam usmeriti orožje, za katere postane odgovornost nejasna.

"V iskanju absolutne svobode tvegamo, da bomo padli v spiralo tehnološke diktature," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal papež Frančišek.

Opozoril je, da ne gre predpostavljati, da želijo tisti, ki razvijajo algoritme in digitalne tehnologije, delovati etično in odgovorno. Zato je pozval k sklenitvi zavezujočega mednarodnega dogovora, ki bi urejal razvoj in uporabo umetne inteligence s ciljem preprečevanja škode in širjenja dobrih praks.