Malezijska policija je zaprla vrata severnokorejskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Malezijska policija je zaprla vrata severnokorejskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Kang Čol
Najprej so malezijske oblasti izgnale severnokorejskega veleposlanika Kang Čola, zdaj zaposlene na veleposlaništvu zadržujejo v zgradbi. Foto: Reuters

Malezijska policija je zaposlenim prepovedala odhod s severnokorejskega veleposlaništva v Kuala Lumpurju. "Poskušamo identificirati vse zaposlene na veleposlaništvu," je dejal namestnik ministra za notranje zadeve Nur Jazlan in dodal, da zaposleni ne smejo zapustiti stavbe, dokler malezijske oblasti ne bodo "preštele in locirale vseh zaposlenih".

Predtem so severnokorejske oblasti Malezijcem prepovedale izstop iz Severne Koreje, kar je spodbudilo Malezijce k povračilnemu ukrepu zaprtja veleposlaništva. Malezijska policija naj bi želela zaslišati tri moške, osumljene sodelovanja v umoru Kim Džong Nama, ki naj bi se skrivali na veleposlaništvu.

Tudi Malezija zaprla svoje meje za Severne Korejce
"Ta strašljiva odločitev je iz naših državljanov naredila talce in je v popolnem nasprotju z mednarodnimi zakoni in diplomatskimi normami," je dejal malezijski premier Nadžib Razak in zahteval takojšnjo izpustitev malezijskih državljanov iz Severne Koreje ter sklical izredni sestanek državnega varnostnega sveta.

Premier je prav tako prepovedal izhod severnokorejskih državljanov iz Malezije, vse dokler Malezija ne bo prepričana, da je njenim državljanom v Severni Koreji zagotovljena varnost.

Zaostrovanje odnosov med državama
Kot je znano, je Malezija ena redkih držav, s katero ima Severna Koreja vzpostavljene diplomatske odnose, a po nenavadnem umoru nekdanjega pretendenta za voditelja Severne Koreje, Kim Džong Nama, se odnosi med državama hitro slabšajo.