Pirjevec o obtožbah Jovanke Broz

V pogovoru za beograjski časopis Večernje novosti je Titova vdova nekdanjega jugoslovanskega notranjega ministra Staneta Dolanca obtožila, da je bil član Hitlerjeve mladine in nemški vohun in da je hotel prevzeti oblast po Titovi smrti. O resničnosti njenih trditev se je z zgodovinarjem Jožetom Pirjevcem, ki je nedavno objavil odmevno knjigo o Titu, pogovarjala novinarka TV Slovenija Nataša Prislan Culiberg.

89-letna Jovanka Broz je za Večernje novosti v preteklem tednu kar dvakrat spregovorila. V zadnjem intervjuju je zatrdila, da jo je hotel Stane Dolanc, nekdanji jugoslovanski notranji minister, na vsak način odstraniti, ker da je preveč vedela o njegovi preteklosti: najprej, ker je vedela, da je bil Dolanc član Hitlerjeve mladine.

Pirjevec, ki je začuden nad njenimi izjavami, je povedal, da sta bila Stane Dolanc in Jovanka Broz velika politična tekmeca in sta se v zakulisju zadnjih let Titove vladavine silovito borila za oblast po Titovi smrti. "Ona se je zdela njemu nevarna, on pa njej," je še dejal slovenski zgodovinar.