Darfur naj bi bil po mnenju Kofija Annana na robu katastrofe. Foto: EPA
Darfur naj bi bil po mnenju Kofija Annana na robu katastrofe. Foto: EPA
Varnostni svet ZN-a
VS je od sudanskega veleposlanika zahteval, da uradno potrdi pismo. Foto: EPA

Vendar pa se članice VS-ja niso dogovorile, kako bi na pismo odgovorile, nekatere države celo menijo, da bi bilo treba pismo prezreti. Japonski predstavnik pri ZN-u Kenzo Ošima, ki oktobra predseduje VS-u, je dejal, da so razpravljali tudi o resoluciji, s katero bi lahko posegli v tri leta trajajoče spopade.

Sudan je namreč zavrnil poziv VS-ja, da naj sprejme mirovne čete pod okriljem ZN-a, in sporočil, da bi napotitev modrih čelad razumel kot napad na svojo suverenost.

Ameriški predstavnik pri ZN-u John Bolton je dejal, da nastale razmere zahtevajo resen odziv, britanski predstavnik Emyr Jones Parry pa je izjavil, da je sudansko pismo nesprejemljivo, vendar bi ga bilo treba prezreti. Dodal je, da je mogoče spopade končati le pod štirimi pogoji. Po njegovem mnenju bi bilo treba okrepiti misijo Afriške unije, prisiliti uporniški skupini, da podpišeta mirovni sporazum, sudanskega predsednika Omarja Al Baširja prepričati, da sprejme mednarodne sile in izboljšati varnost beguncev v taboriščih v sosednjem Čadu.

VS je že pred nekaj tedni sprejel sklep, da v Sudan pošlje 20.000 vojakov, ki naj bi mirovno misijo v državi prevzeli od Afriške unije. Ta ima zdaj v državi 7.000 enot.

Tudi Annan opozarja na Darfur
Darfurja se je dotaknil tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, ki je v svojem mesečnem poročilu zapisal, da smo namesto pomiritvi in graditvi zaupanja priča okrepljenemu nasilju in globlji razdeljenosti, ki sta območje privedli na rob katastrofe. Dodal je, da je dostop človekoljubnim organizacijam v Darfurju najmanj omogočen od leta 2004.