Clinton je bil med predvolilno kampanjo svoje žene zelo dejaven. Foto: EPA
Clinton je bil med predvolilno kampanjo svoje žene zelo dejaven. Foto: EPA
Hillary Clinton in Barack Obama
Hillary Clinton računa, da jo bo Barack Obama izbral za svojo podpredsedniško kandidatko. Foto: EPA

Hillary Clinton je bila največja tekmica Obame v boju za demokratsko predsedniško nominacijo, njen mož pa njegov oster kritik. Proti Obami je med kampanjo svoje žene pogosto uperil ostre puščice. Obtožil ga je, da je njegovo nasprotovanje vojni v Iraku "pravljica" in da uporablja svojo raso za pridobivanje volilnih glasov.

Hillary bo pomagala Baracku
Ko je morala senatorka iz New Yorka priznati pomoč strankarskemu kolegu, ga je javno podprla in mu obljubila pomoč v boju z republikanskim kandidatom Johnom McCainom. Vse od takrat so mediji čakali, da bo enako storil tudi njen mož.

Hladni odnosi med Billom in Barackom
Odnosi med Obamo in Clintonom so še naprej hladni, od konca kampanje Clintonove še nista spregovorila. Da bi po ostri in pogosto umazani kampanji poenotili demokratsko stranko in premagali skupnega "sovražnika" - republikance - so iz štaba Clintonovih sporočili, da je "predsednik Clinton pripravljen narediti kar je v njegovi moči in kar ga bodo prosili, da senator Obama postane naslednji predsednik ZDA". Obamin tabor je bil Clintonove podpore vesel: "Združena demokratska stranka bo letos gonilna sila sprememb. Prepričani smo, da bo predsednik Clinton pri tem odigral pomembno vlogo."

Enotno v Enotnosti
Obama in njegova nekdanja tekmica bosta v petek v mestu Unity (Enotnost) v New Hampshireu, kjer sta na primarnih volitvah oba dobila po 107 glasov, priredila skupno zborovanje. Billa Clintona tam ne bo, ker se bo udeležil proslave ob 90. rojstnem dnevu Nelsona Mandele v Londonu.

T. V.